Száz százalékban energia-önellátó lakóparkot épít Bécs

Száz százalékban energia-önellátó lakóparkot épít Bécs

Rezsicsökkentés megújulókkal – ez lehetne annak az új negyednek a mottója, amit Bécs Donaustadtban alakít ki a következő két évben. Az osztrák főváros legújabb lakóparkja olyan otthonokat nyújt majd a beköltözőknek, amelyek száz százalékig helyben előállított megújuló energia felhasználásán alapulnak és még plusz energiát is termelnek.

Támogatott lakásokkal fenntartható lakókörnyezetet épít Bécs városa Donaustadtban. Ezt hangsúlyozta Kathrin Gaál, Bécs építkezésért felelős tanácsosa és polgármesterhelyettese az első kapavágás ünnepén. Az osztrák főváros finanszírozásában egy olyan energiahatékony negyed épül a város peremén, ahol 557 lakás mellett 31 üzlethelyiség, egy óvoda, egy orvosi rendelő és más szociális intézmények szolgálják majd ki az oda költözőket.

A zöld környezet növelése érdekében nemcsak egy parkot alakítanak majd ki az összesen 22500 négyzetméteres területen, hanem az épületek tetejét és homlokzatát is zöldíteni fogják. 

Az innovatív, okos megoldásokat is felvonultató projekt a nettó nulla szén-dioxidkibocsátásával, nettó nulla energiaimportjával és a saját maga által előállított plusz energiával még 2020-ban nyerte el a városvezetés tetszését egy pályázat keretein belül. A koncepció alapját mélyfúrások, kutak, nagy hatásfokú hőpumpák és egy napelempark kialakítása képezik. Két év tervezés után pedig szeptemberben végre megtörtént az első kapavágás. 2024-ben már az első lakók is beköltözhetnek majd Bécs legújabb élhető és megfizethető lakónegyedébe, a CAMPO Breitenleebe.

Az elmúlt évben több lépést is tettünk annak érdeklében, hogy a város energiaellátása egyre inkább éghajlatkímélő legyen. Az olyan innovatív mintaprojektek, mint ez, pontosan ebbe az irányba vezetnek. A megújulók intenzív használata nagy mértékben hozzájárul egy fosszilis energiahordozóktól mentes Föld megteremtéséhez. Az orosz krízis pedig igazolja az ilyen jellegű építkezések fontosságát – nyilatkozta Jürgen Czernohorszky, Bécs klímaügyi tanácsosa.

A 100 százalékban megújuló energiaforrásokon alapuló lakópark ráadásul nemcsak önellátó lesz, hanem plusz energiát is termel, amivel hozzá tud járulni az osztrák főváros energiabiztonságához és gázfüggetlenségéhez.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.