Ápolók segítenek a krónikus beteg diákoknak a bécsi iskolákban

Ápolók segítenek a krónikus beteg diákoknak a bécsi iskolákban

Egy kísérleti projekt keretében 2022. májusa óta négy bécsi iskolában heti 20-40 órában diplomás ápolók segítik a krónikus beteg és speciális igényű diákokat. Ezenkívül egészséges életmódra nevelnek, elsősegélyt nyújtanak és mindenféle egészségügyi kérdésben a gyerekek, tanárok és szülők rendelkezésére állnak.

Számos tanulmány bizonyította már, hogy az egészséges gyerekek jobb eredményeket érnek el az iskolában. Ez a megállapítás az alapja egy bécsi kísérleti projektnek, amelynek keretében négy nevelési intézményben 2022. májusa óta diplomás ápolók segítik a mindennapokat.

Az egészségügyi szakemberek heti 20-40 órában vannak jelen az intézményekben, ahol elsősegélyt nyújtanak, adminisztrálnak, figyelemmel kísérik a gyerekek fejlődését, menedzselik a kötelező oltásokat, egészséges életmódra nevelnek és segítik a krónikus beteg és speciális igényű gyerekeket abban, hogy megtanuljanak együttélni a betegségükkel, állapotukkal és könnyebben beilleszkedjenek az osztályközösségbe. Ezenkívül mindenféle egészséggel kapcsolatos kérdésben – legyen szó táplálkozásról, mozgásról, szexualitásról vagy akár kábítószerhasználatról – a gyerekek, a pedagógusok és a szülők rendelkezésére állnak, hogy senki ne maradjon egyedül a problémájával.

A projekt célja mindezek mellett, hogy csökkenjen az iskolai hiányzások száma, tehermentesítsék a szülőket, tanárokat, ritkábban kelljen mentőt hívni és a krónikus betegséggel élő, illetve speciális igényű gyerekek jobban be tudjanak illeszkedni a közösségükbe. A kísérleti projekt egyelőre 2023. júniusáig tart, és menet közben két újabb helyszínnel és három diplomás ápolóval – úgynevezett school nurse-szel – egészül ki. A projektet az Európai Unió finanszírozza és a Bécsi Orvosi Egyetem kíséri figyelemmel, illetve értékeli ki. Peter Hacker bécsi egészségügyért felelős városi tanácsnok azt szeretné, ha a nemzetközileg már bevált modell az osztrák egészségügyi ellátás szerves részévé válna.

Biztatóan indult a 2023-az év a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe számára, a BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos erősödés a decemberi záróértékkel összevetve. A részvénypiac januári összforgalma 205 milliárd forint volt.