Ápolók segítenek a krónikus beteg diákoknak a bécsi iskolákban

Ápolók segítenek a krónikus beteg diákoknak a bécsi iskolákban

Egy kísérleti projekt keretében 2022. májusa óta négy bécsi iskolában heti 20-40 órában diplomás ápolók segítik a krónikus beteg és speciális igényű diákokat. Ezenkívül egészséges életmódra nevelnek, elsősegélyt nyújtanak és mindenféle egészségügyi kérdésben a gyerekek, tanárok és szülők rendelkezésére állnak.

Számos tanulmány bizonyította már, hogy az egészséges gyerekek jobb eredményeket érnek el az iskolában. Ez a megállapítás az alapja egy bécsi kísérleti projektnek, amelynek keretében négy nevelési intézményben 2022. májusa óta diplomás ápolók segítik a mindennapokat.

Az egészségügyi szakemberek heti 20-40 órában vannak jelen az intézményekben, ahol elsősegélyt nyújtanak, adminisztrálnak, figyelemmel kísérik a gyerekek fejlődését, menedzselik a kötelező oltásokat, egészséges életmódra nevelnek és segítik a krónikus beteg és speciális igényű gyerekeket abban, hogy megtanuljanak együttélni a betegségükkel, állapotukkal és könnyebben beilleszkedjenek az osztályközösségbe. Ezenkívül mindenféle egészséggel kapcsolatos kérdésben – legyen szó táplálkozásról, mozgásról, szexualitásról vagy akár kábítószerhasználatról – a gyerekek, a pedagógusok és a szülők rendelkezésére állnak, hogy senki ne maradjon egyedül a problémájával.

A projekt célja mindezek mellett, hogy csökkenjen az iskolai hiányzások száma, tehermentesítsék a szülőket, tanárokat, ritkábban kelljen mentőt hívni és a krónikus betegséggel élő, illetve speciális igényű gyerekek jobban be tudjanak illeszkedni a közösségükbe. A kísérleti projekt egyelőre 2023. júniusáig tart, és menet közben két újabb helyszínnel és három diplomás ápolóval – úgynevezett school nurse-szel – egészül ki. A projektet az Európai Unió finanszírozza és a Bécsi Orvosi Egyetem kíséri figyelemmel, illetve értékeli ki. Peter Hacker bécsi egészségügyért felelős városi tanácsnok azt szeretné, ha a nemzetközileg már bevált modell az osztrák egészségügyi ellátás szerves részévé válna.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...