Carlos Alcaraz és Iga Swiatek az US Open bajnokai

Carlos Alcaraz és Iga Swiatek az US Open bajnokai

A spanyol Carlos Alcaraz nyerte meg a New Yorkban rendezett amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben négy szettben legyőzte a norvég Casper Ruudot.

Az év utolsó Grand Slam-mérkőzésére a "győztes mindent visz" mottó jegyében került sor. A két döntős ugyanis nemcsak első GS-trófeájá��rt szállt harcba, hanem azt is tudta, hogy a bajnok leváltja az orosz Danyiil Medvegyevet hétfőn az új ATP-világranglista élén.

Carlos Alcaraz elképesztő idényt fut, az idén berobbant spanyol kiválóság négy tornát nyert meg február óta, emellett még kétszer döntőbe jutott, és a profik 1968-as beengedése – azaz az open éra kezdete – óta ő lett az 1990-ben győztes Pete Sampras után a második tinédzser, aki döntőbe jutott a US Openen. A murciai játékos ellen szólt, hogy öt szettben nyerte meg az előző három mérkőzését New Yorkban, és az open érában még senki sem nyert meg egymás után négy ötszettes meccset. Sikere esetén 19 évesen és 4 hónaposan ő lehetett minden idők legfiatalabb világelsője a világranglista 1973-as bevezetése óta. A jelenlegi rekorder az ausztrál Lleyton Hewitt, aki 20 évesen és 9 hónaposan került a csúcsra.

A 2003-ban Roland Garros-bajnok és US Open-döntős Juan Carlos Ferrero által edzett Alcaraz lett egyben a legfiatalabb Grand Slam-döntős Rafael Nadal 2005-ös párizsi diadala óta. A 23 éves Ruud már megízlelhette a GS-döntők hangulatát, amikor júniusban sima vereséget szenvedett a 22. GS-címét begyűjtő Nadaltól a Roland Garros végjátékában. Az oslói teniszező három serlegnél tartott 2022-ben. Ami a két finalista egymás elleni mérlegét illeti, eddigi két tétmérkőzésüket Alcaraz nyerte tavaly Marbellában és idén Miamiban, emellett júniusban egy bemutató tornán is találkoztak az angliai Hurlinghamben, akkor a skandináv teniszező bizonyult jobbnak.

A vasárnapi csata bizonytalan adogatójátékokkal indult, de bréklabda értékesítéséig csak a bátran ütő spanyol jutott el az első fél órában (4:2). Alcaraz lendületben maradt, a szokásos látványos stílusában szórta a nyerőket, majd 48 perc elteltével kiszerválta a nyitószettet. A folytatásban Alcaraz kitartott taktikája mellett, vagyis – korábbi mérkőzéseivel ellentétben – próbálta rövidre zárni a labdameneteket, vélhetően az előző három ötszettes meccse, valamint Ruud remek állóképessége miatt. A norvég türelmes és pontos játékának meglett a jutalma, ezúttal ő húzott el 4:2-re, és innen már nem engedte vissza egyre fáradtabbnak tűnő riválisát.

A harmadik felvonást némileg váratlanul brékkel kezdte a spanyol, akinek labdája volt a 3:0-hoz is, de Ruud nagyszerű védekezéssel fordított, és ő vezetett 3:2-re. Innentől fej fej mellett haladtak, majd Alcaraz adogatóként két szettlabdát hárított 5:6-nál. A rövidítésben Ruud került hullámvölgybe, alig találta el a pályát, így ismét szetthátrányba került. A negyedik játszma kiegyenlített és magas színvonalú teniszt hozott, Alcarazt repítette a megnyert előző felvonás, és 3:2-nél elvette riválisa adogatását. Hamarosan 5:2 állt az eredményjelzőn, majd a spanyol egy ásszal lezárta a 3 óra 20 perces finálét.

A nők versenyében világelső lengyen Iga Swiatek diadalmaskodott, miután a szombati fináléban két szettben, 1 óra 51 perc alatt legyőzte a tunéziai Onsz Dzsabőrt.

Az már a szombati csúcstalálkozó előtt biztos volt, hogy Swiatek marad a WTA-rangsor élén, a jelenleg ötödik Dzsabőr pedig hétfőn visszatér a karriercsúcsot jelentő második helyre. Ők ketten voltak csak képesek idén arra, hogy két GS-fináléba jussanak be.

A minden idők legfiatalabb világelsőjeként a tenisztörténelembe bevonuló Alcaraz pályafutása 6. trófeája és első GS-serlege mellé 2,6 millió dollárt (1 milliárd forint) kapott. Szintén ugyanekkora pénzjutalmat zsebelhetett be az immár háromszoros Grand Slam-bajnok Swiatek is, aki 2020-ban és idén is megnyerte a Roland Garrost.

Történelmi eredmény született New Yorkban a kerekesszékes nők egyéni versenyében is, a holland Diede de Groot ezúttal sem talált legyőzőre, ezzel 2021 után 2022-ben is megcsinálta a Grand Slamet, azaz meggyerte mind a négy nagy tornát. 2019-ben párosban is megtette ugyanezt.

Az US Open végeredménye:

  • Férfi egyes, döntő: Carlos Alcaraz (spanyol, 3.)-Casper Ruud (norvég, 5.) 6:4, 2:6, 7:6 (7-1), 6:3
  • Női egyes, döntő: Iga Swiatek (lengyel, 1.)-Onsz Dzsabőr (tunéziai, 5.) 6:2, 7:6 (7-5)

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.