A világelső Iga Swiatek másodszor lett a Roland Garros bajnoka

A világelső Iga Swiatek másodszor lett a Roland Garros bajnoka

A lengyel Iga Swiatek nyerte meg a női egyes küzdelmeit a francia nyílt teniszbajnokságon, mivel a szombati döntőben könnyedén legyőzte az amerikai Coco Gauffot.

Az esélyek egyértelműen a 2020-as győztes lengyel kiválóság mellett szóltak, a tavaly a negyeddöntőig jutó játékos ugyanis már 34 mérkőzés óta veretlen volt a szombati döntő előtt. Ez a sikersorozata 2000 óta a második leghosszabb volt a nők között, az elődöntőben az amerikai Serena Williamset érte be, és az évezredben már csak Venus Williams állt jobban nála 35-tel. Az abszolút rekord Martina Navratilova nevéhez fűződik, aki 1984-ben 74 meccset nyert megszakítás nélkül.

A kedd óta 21 esztendős varsói sportoló sorozatban a hatodik trófeájára hajtott, 8-1-es mérleggel büszkélkedhetett eddigi döntőiben, és három éve nem vesztett szettet egy verseny végjátékában. Az idei Garroson eddig csupán egyetlen játszmát bukott el.

A világranglistán 23. kihívó – aki Coriként született, de beceneve után a WTA nyilvántartásában is már Coco szerepel – első Grand Slam-fináléjára készült. A 18 éves atlantai teniszező a legfiatalabb párizsi döntős volt Kim Clijsters 2001-es menetelése óta. Gauff már megízlelhette a siker ízét a Garroson, 2018-ban ugyanis junior bajnok lett.

A WTA honlapján Navratilova előzetesen úgy vélekedett, hogy mivel Swiatek "megeszi reggelire" a lassú második adogatásokat, Gauffnak sok első szervát kell beütnie, és a másodikoknál is törekednie kell a nagy sebességre. Emellett a legendás játékos agresszivitásra és a játék gyorsítására buzdította honfitársát.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, Swiatek 2-0-ra vezetett kettejük párharcában, miután tavaly a római salakon és idén márciusban Miamiban sem vesztett szettet Gauff ellen - majd mindkét alkalommal megnyerte a tornát. A lengyel csak összesen 18 bréklabdát engedélyezett ellenfeleinek az idei Garroson, míg az amerikai 48-szor került szorult helyzetbe adogatóként. Gauff 33 kettős hibája mellett Swiatek neve mellett mindössze 5 szerepelt.

A szombati összecsapást idegesen kezdte az amerikai, rögtön elbukta a szerváját, Swiatek pedig a hatodik bréklabdáját kihasználva hamarosan ismét elvette a sokat rontó Gauff adogatását (3:0). A dupla brék után két labdára volt az 5:0-tól, de a Floridában élő tinédzser hozta a szerváját, ám 32 perc elteltével végül simán elvesztette első szettjét az idei Garroson.

A folytatásban Swiatek váratlanul elkezdett rontani, elvesztette az adogatását (0:2), ám összeszedte magát, ellenfele is "segített" néhány rontott ütéssel, és a lengyel kisvártatva 4:2-re fordított. Swiatek lendületben maradt, hihetetlen nyerőket ütött, és 1 óra 8 perc után lezárta a finálét.

Az immár 35 meccs óra veretlen Swiatek karrierje kilencedik trófeája, a Suzanne Lenglen Kupa mellé 2,2 millió eurót (860 millió forint) kapott.

Mondtam Cocónak, hogy ne sírjon, erre tessék, mit csinálok én? Két éve alig akartam elhinni, hogy megnyertem a Garrost, de most minden meccsen még keményebben kellett dolgoznom, mert óriási volt rajtam a nyomás. Az ukrán népnek azt üzenem, hogy tartsatok ki, mert még nincs vége a háborúnak – nyilatkozta mosolyogva, de könnyek között Lengyelország első egyéni Grand Slam-bajnoka.

Gauff elsőként riválisát méltatta: Hihetetlen, amit az elmúlt hetekben, hónapokban nyújtottál. Remélem, még sok Grand Slam-döntőt vívunk, és egyszer majd én is győztesen jövök le a pályáról.

A Roland Garros női egyes döntőjének végeredménye:

Iga Swiatek (lengyel, 1.) – Coco Gauff (amerikai, 18.) 6:1, 6:3

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.