A világelső Iga Swiatek másodszor lett a Roland Garros bajnoka

A lengyel Iga Swiatek nyerte meg a női egyes küzdelmeit a francia nyílt teniszbajnokságon, mivel a szombati döntőben könnyedén legyőzte az amerikai Coco Gauffot.

Az esélyek egyértelműen a 2020-as győztes lengyel kiválóság mellett szóltak, a tavaly a negyeddöntőig jutó játékos ugyanis már 34 mérkőzés óta veretlen volt a szombati döntő előtt. Ez a sikersorozata 2000 óta a második leghosszabb volt a nők között, az elődöntőben az amerikai Serena Williamset érte be, és az évezredben már csak Venus Williams állt jobban nála 35-tel. Az abszolút rekord Martina Navratilova nevéhez fűződik, aki 1984-ben 74 meccset nyert megszakítás nélkül.

A kedd óta 21 esztendős varsói sportoló sorozatban a hatodik trófeájára hajtott, 8-1-es mérleggel büszkélkedhetett eddigi döntőiben, és három éve nem vesztett szettet egy verseny végjátékában. Az idei Garroson eddig csupán egyetlen játszmát bukott el.

A világranglistán 23. kihívó – aki Coriként született, de beceneve után a WTA nyilvántartásában is már Coco szerepel – első Grand Slam-fináléjára készült. A 18 éves atlantai teniszező a legfiatalabb párizsi döntős volt Kim Clijsters 2001-es menetelése óta. Gauff már megízlelhette a siker ízét a Garroson, 2018-ban ugyanis junior bajnok lett.

A WTA honlapján Navratilova előzetesen úgy vélekedett, hogy mivel Swiatek "megeszi reggelire" a lassú második adogatásokat, Gauffnak sok első szervát kell beütnie, és a másodikoknál is törekednie kell a nagy sebességre. Emellett a legendás játékos agresszivitásra és a játék gyorsítására buzdította honfitársát.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, Swiatek 2-0-ra vezetett kettejük párharcában, miután tavaly a római salakon és idén márciusban Miamiban sem vesztett szettet Gauff ellen - majd mindkét alkalommal megnyerte a tornát. A lengyel csak összesen 18 bréklabdát engedélyezett ellenfeleinek az idei Garroson, míg az amerikai 48-szor került szorult helyzetbe adogatóként. Gauff 33 kettős hibája mellett Swiatek neve mellett mindössze 5 szerepelt.

A szombati összecsapást idegesen kezdte az amerikai, rögtön elbukta a szerváját, Swiatek pedig a hatodik bréklabdáját kihasználva hamarosan ismét elvette a sokat rontó Gauff adogatását (3:0). A dupla brék után két labdára volt az 5:0-tól, de a Floridában élő tinédzser hozta a szerváját, ám 32 perc elteltével végül simán elvesztette első szettjét az idei Garroson.

A folytatásban Swiatek váratlanul elkezdett rontani, elvesztette az adogatását (0:2), ám összeszedte magát, ellenfele is "segített" néhány rontott ütéssel, és a lengyel kisvártatva 4:2-re fordított. Swiatek lendületben maradt, hihetetlen nyerőket ütött, és 1 óra 8 perc után lezárta a finálét.

Az immár 35 meccs óra veretlen Swiatek karrierje kilencedik trófeája, a Suzanne Lenglen Kupa mellé 2,2 millió eurót (860 millió forint) kapott.

Mondtam Cocónak, hogy ne sírjon, erre tessék, mit csinálok én? Két éve alig akartam elhinni, hogy megnyertem a Garrost, de most minden meccsen még keményebben kellett dolgoznom, mert óriási volt rajtam a nyomás. Az ukrán népnek azt üzenem, hogy tartsatok ki, mert még nincs vége a háborúnak – nyilatkozta mosolyogva, de könnyek között Lengyelország első egyéni Grand Slam-bajnoka.

Gauff elsőként riválisát méltatta: Hihetetlen, amit az elmúlt hetekben, hónapokban nyújtottál. Remélem, még sok Grand Slam-döntőt vívunk, és egyszer majd én is győztesen jövök le a pályáról.

A Roland Garros női egyes döntőjének végeredménye:

Iga Swiatek (lengyel, 1.) – Coco Gauff (amerikai, 18.) 6:1, 6:3

Jelentős eltérések vannak a balatoni nyaralótérségben eladásra kínálat nyaralók és lakóingatlanok között. A Balaton-parti és a tó környékén lévő települések eladó ingatlanai között 2,2 milliárd forintos kastély, valamint 1,9 millió forint értékű présház is található.

Egyre népszerűbb az önkiszolgálás, miközben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ügyfélkezelésre. Az északi országokban a legmagasabb az ügyfél- és munkavállalói elégedettség, a közép-európai országok is jól állnak ügyfél-elégedettséggel, viszont lényegesen alacsonyabb az alkalmazottak elégedettsége.