Már előjegyezhető a majomhimlő elleni oltás Bécsben

Már előjegyezhető a majomhimlő elleni oltás Bécsben

Szeptember 19-én kezdik el beadni a majomhimlő elleni védőoltásokat az osztrák fővárosban. Mivel nagyon kevés oltóanyag áll rendelkezésre, kizárólag előjegyzés alapján lehet hozzájutni a vakcinához, és elsőre így sem jut majd mindenkinek.

Elkezdődött az előjegyzés a majomhimlő elleni oltásra Bécsben, az első oltásokat 2022. szeptember 19-től adják be az osztrák fővárosban. A vakcinához ezúttal csak előzetes regisztráció alapján lehet hozzájutni, mivel nincs mindenki számára elegendő oltóanyag. Igaz, nem is tervezik a lakosság átoltását.

Az első oltási időpontok 2022. szeptember 14-től lesznek foglalhatók, erre azoknak lesz lehetősége, akik előjegyzésbe vetették magukat. Erre online vagy telefonon egyaránt lehetősége nyílik a bécsieknek. Ők szeptember 14-én emlékeztető e-mailt vagy sms-t kapnak, hogy foglalhatnak időpontot oltásra.

Az osztrák tartományok összesen 2340 adag majomhimlő elleni oltást kapnak, ennek 21,5 százaléka esik Bécsre.

Az osztrák egészségügyi minisztérium rendelete alapján ennek egyharmadát lehet megelőző immunizációra felhasználni. Mivel az oltásokat bőr alá adják, így a rendelkezésre álló oltóanyag Bécsben összesen 400 ember oltására elegendő. A harmadik generációs vakcinát, amelyet az EU-ban Imvanex néven forgalmaznak, kizárólag 18 év felettiek kaphatják meg, és egyaránt hatásos a himlő és a majomhimlő ellen. A védettség kialakulásához két oltás szükséges, de aki évtizedekkel ezelőtt kapott már második generációs himlő elleni védőoltást, annak egy adag is elég belőle.

A szakértői testület ajánlása alapján Ausztriában első körben azok kaphatnak majomhimlő elleni védőoltást, akik munkájuk miatt fokozottan ki vannak téve a vírusnak – laborok munkatársai, fertőzöttekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók, veszélyeztetett személyek, illetve a fertőzöttek közvetlen környezetében élők, akiket azért oltanak be, hogy megakadályozzák a fertőzés esetleges továbbterjedését.

A majomhimlő elleni védőoltások kapcsán Peter Hacker, Bécs egészségügyért felelős városi tanácsnoka elmondta, hogy nagy fájdalom számára, hogy a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló oltóanyag miatt nem tudnak most minden érdeklődő számára vakcinát biztosítani, az előjegyzés segítségével azonban közvetlenül és azonnal értesíteni tudnak mindenkit, amint rendelkezésre áll további oltóanyag.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.