Tízmilliárd eurót tesznek hozzá az osztrák GDP-hez a bevándorló cégek

Tízmilliárd eurót tesznek hozzá az osztrák GDP-hez a bevándorló cégek

A sokszínűség gazdagít – ez is lehetne a konklúziója a Bécsi Gazdasági Kamara legújabb felmérésének, amelyben a bevándorló hátterű vállalkozások gazdasági jelentőségét mérték fel. A nem osztrák állampolgárok illetve nem Ausztriában születettek által alapított cégek összesen csaknem tízmillárd euróval járulnak hozzá az osztrák GDP-hez.

Bécsben jelenleg 34 ezer olyan vállalkozás működik, amelyet olyasvalaki alapított, aki nem Ausztriában született vagy nem osztrák állampolgár. Ezek az úgynevezett migráns vállalkozások, amelyeknek most először mérték fel a gazdasági jelentőségét.

A Bécsi Gazdasági Kamara összegzése szerint ezek a vállalkozások 6,4 milliárd eurós éves forgalmat bonyolítanak le és 7,45 milliárd euró bruttó hozzáadott értéket termelnek. Ez azt jelenti, hogy 8,3 milliárd euróval járulnak hozzá a bécsi bruttó regionális termékhez és csaknem tízmilliárd euróval az osztrák GDP-hez. 7.400 vállalkozást olyanok alapítottak, akik osztrák állampolgárok ugyan, de nem Ausztriában születtek. 4500 céget szlovák, 3800-at román és 2600-at német állampolgárok hoztak létre.

A migráns vállalkozások munkaadóként is jelentős szerepet töltenek be: közvetlenül 21 ezer embert foglalkoztatnak, indirekt pedig 45.500 munkahelyet teremtenek Bécsben. Ráadásul évente 3,7 milliárd euró adót és járulékot fizetnek be a város illetve az állam kasszájába.

A legtöbb migráns vállalkozás a kereskedelem terén tevékenykedik és évente 1,8 milliárd euró hozzáadott értéket termel. A második helyen az ingatlankereskedelem áll 760 millió euró hozzáadott értékkel. Ezt a szabadúszóként nyújtott műszaki szolgáltatások (708 millió euró), az építőipar (694 millió euró), az egyéb gazdasági szolgáltatás (642 millió euró) és a szállásadás és vendéglátás (510 millió euró) követi.

A felmérés kapcsán Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a migráns vállalkozásoknak nemcsak a gazdasági jelentősége nagy, de a sokszínűség óriási előnyt jelent a bécsi gazdaság számára. Ennek köszönhetően Bécs gazdasága könnyebben vészelte át a pandémia éveit és még a járvány ideje alatt is évente több mint kétszáz külföldi cég telepedett le az osztrák fővárosban.

Hirdetés

Összetartunk, hogy senki se fázzon – ez is lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és gyorsítják fel a megújuló energiahordozókra való átállást.

Bővülnek a MÁV-START szolgáltatásai a Budapest–Kecskemét–Szeged vasútvonalon, az utolsó járat mindkét irányba egy órával később indul hétfőtől szombatig. A fővárost és több megyeszékhelyet összekötő vonalon október elsejével indul a fedélzeti vendéglátás is a járatokon.

Október 1-jétől a Decathlon hazai üzleteinek polcairól lekerülnek a PET palackos termékek, a márka ezek forgalmazását megszünteti. A polcokról lekerülő, nem értékesített mintegy 20000 darab PET palackos italt az áruházlánc jótékonysági célra ajánlja fel.

Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok talapzatai, és régi fényében pompázik majd a „Széchenyi Lánczhíd” felirat is, amely újra felkerül a talapzatokra. A hídpályát a tervek szerint idén decemberben visszaadják a forgalomnak.