Rég nem látott szárazság közepette indul az idei szüreti időszak

Rég nem látott szárazság közepette indul az idei szüreti időszak

Az elsők között érik be Európában a Csabagyöngye, így 2022-ben is ez a tradicionálisan magyar szőlőfajta nyitja meg a szüreti időszakot. A rendkívül száraz időjárás a szőlőt sem kímélte, amely várhatóan hatással lesz a szüretelt mennyiségre.

Hétfőn megkezdte a szüretet a Balaton déli partján, Ordacsehiben a Varga Pincészet, ahonnan megközelítőleg 50 tonna Csabagyöngye szőlőt vásárolnak fel. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös. Kiváló fröccs alapanyag, de önmagában fogyasztva is nagy élmény a kóstolása.

Az idei évjárat tapasztalatairól Varga Máté Péter, a Varga Pincészet társtulajdonosa és kereskedelmi vezetője elmondta, hogy a tavalyi évhez képest hűvösebb volt az április, ezért a rügyfakadás később indult meg. Ennek ellenére rendkívül nagy mennyiségű fürtkezdeményt láttak, és emiatt még kiemelkedő mennyiségű termést prognosztizáltak.

A virágzás környékén egyes területeken már kedvezőtlenül alakult az időjárás, volt, ahol a korai fajták virágzásakor napokig esett az eső. Azóta viszont extrém szárazsággal kell megbirkózni a tőkéknek, 1901 óta ez volt a legszárazabb év a januártól júliusig tartó időszakban. Az átlagos 300-350 mm csapadék helyett idén eddig mindössze 206 mm eső esett átlagban, az is kedvezőtlen eloszlásban. A nyári hónapokban pedig már nem csak a csapadékhiánnyal küzdünk, az extrém erős UV sugárzás is károkat okoz a növényekben – írta le az évtizedek óta nem látott aszány kedvezőtlen hatásait Varga Máté Péter.

A Varga Pincészet összességében 10-15 százalékka alacsonyabb termésmennyiséggel kalkulál, reményeik szerint azonban ez a hazai értékesítésben nem lesz érzékelhető. Ennek oka, hogy a korábbi évek többlet termését folyó borként exportálták, idén a megtermelt mennyiség legnagyobb része a belföldi piacra kerül. A Varga Pincészet termékeiből továbbra sem lesz hiány a magyarországi boltok polcain.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.