Buzsáki Virág és Palumby Zsombor a hegyikerékpár magyar bajnokai

Buzsáki Virág és Palumby Zsombor a hegyikerékpár magyar bajnokai

Pénteken és szombaton Csömörön zajlott a hegyikerékpárosok országos bajnoksága. Az elit kategóriában mindkét napon ugyanazok állhattak a dobogó tetejére.

A pest megyei Csömörön rendkívüli hőség fogadta a hegyikerékpáros országos bajnokság versenyzőit, és a kilátogató nézőket. Bár a magyar bajnokságnak évek óta helyszínt biztosító dombos pálya egy erdős szakaszon helyezkedik el, még az árnyékos részeken is rekkenő hőség volt, ami nem könnyítette meg a versenyzők dolgát.

Pénteken a short track (más néven XCC) versenyeire került sor. A férfiak versenyében Palumby Zsombor, a nőknél pedig Buzsáki Virág diadalmaskodott.

Szombaton a hegyikerékpáros szakág cross-country (más néven XCO versenyeit) rendezték meg. Ez az a műfaj, amelyet az olimpiákon is láthatunk. A versenynapon minden korosztály számára lehetőség nyílt a versenyzére, a U9-es gyerkemektől kezdve egészen az 50 évesnél idősebbeket magába foglaló Master3 korcsoportig.

A legnagyobb érdeklődés értelemszerűen az elit kategória versenyeit övetzte. Az már a rajt pillanatában biztossá vált, hogy ezúttal sem a férfiak, sem a nők versenyében nem lesz címvédés. A tavalyi férfi győztes Parti András számos bajnoki cím és 4 ötkarikás részvétel után 39 évesen már felhagyott az élsporttal. A női győztes, és Tokióban olimpiai negyedik helyet szerző Vas Kata Blanka pedig az idei szezonban főleg az országúti kerékpározásra koncentrál – a mezőnyversenyben és az időfutamban is magyar bajnok lett, januárban pedig cyclocrossban lett aranyérmes.

A csömöri Bolgárkertben kialakított pályán a férfiak 5, a nők 4 kört teljesítettek. Mindkét nem versenyében az esélyes versenyző aratott rajt-cél győzelmet, így megismétlődött a pénteki bajnokavatás, Buzsáki Virág és Palumby Zsombor nyakába került az aranyérem.

Hegyikerékpár országos bajnokság, cross-county:

Férfiak:

  1. Palumby Zsombor (SVS Pro Team) 1:17:38 óra
  2. Sylvester Balázs Tibor (Cube-Csömör) 4:07 perc hátrány
  3. Szatmáry András (Cube-Csömör) 4:56 perc hátrány

Nők

  1. Buzsáki Virág (Strüby-Bixs Team) 1:17:35 óra
  2. Schmidel Regina (Cube-Csömör) 2:37 perc hátrány
  3. Bokros Csenge Anna (Limitless Team – XCO) 9:32 perc hátrány

Az élmezőny közvetlen utánpótlását jelentő U19-es korcsoportban Feldhoffer Bálint (Cube-Csömör) valamint Greman Szonja (Cube-Csömör) diadalmaskodott.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.