Nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

Nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

Az előzetes várakozásokat felülmúló mértékben, 185 bázisponttal emelte meg a jegybanki alapkamat mértékét az MNB Monetáris Tanácsa.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa

185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A kamatfolyosó két széle 135 bázisponttal nőtt, az overnight betét kamata 7,25 százalék, a fedezett hitel kamata 10,25 százalék lett.

Az infláció emelkedése, kockázatainak elhúzódása szükségessé teszi a szigorítási ciklus határozott folytatását – olvasható a jegybank honlapján kedden közzétett közleményben. A kamatdöntés indoklása szerint hosszabb távon fönn kell tartani a szigorú monetáris kondíciókat. Az MNB Monetáris Tanácsa a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok újra kiegyensúlyozottá válnak – tette hozzá a kommüniké.

A testület szerint a tartósan emelkedő nyersanyag- és energiaárak elhúzódó, magas külső inflációs környezetet valószínűsítenek. A külső hatások továbbra is gyorsan beépülnek a fogyasztói árakba, bár a belföldi hatásokat lényegesen mérsékli az üzemanyagok és a lakossági energia árszabályozása. Az árdinamika várhatóan ősszel tetőzhet, alakulását ezt követően az árstop fenntartása, a háborús feszültségek, a külső inflációs hatások befolyásolhatják.

A jegybank 11,0-12,6 százalék közé emelte idei inflációs prognózisát legfrissebb Inflációs jelentésében az előző, márciusi jelentésben várt 7,5-9,8 százalékról. Emellett 2,5-4,5 százalékról 4,5-5,5 százalékra emelte az idei GDP-várakozását.

A jelentés kedden közölt főbb számai szerint az MNB továbbra is azzal számol, hogy a fogyasztói árak emelkedése 2023-ban mérséklődik, azonban a 6,8-9,2 százalékos ütem magasabb lesz a korábban várt 3,3-5,0 százaléknál. 2024-ben 2,5-3,5 százalék lehet a fogyasztói árak emelkedése.

A gazdasági növekedés a jegybank legújabb számítása szerint 2023-ban 2,0-3,0 százalék lehet a korábban várt 4,0-5,0 százalék helyett, 2024-ben pedig változatlanul 3,0-4,0 százalékra számítanak.

Az alapkamat növelésének mértéke és az inflációs prognózis emelése egyaránt felülmúlta az elemzők várakozásait.

A megnövekedett kihívások miatt szükség van arra, hogy az alapkamat és a jegybanki betéti kamat összezárjon, ez csütörtökön megtörténik – ismertette a kamatdöntés kapcsán Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon (2004. március 23-2022. június 28.)
Forrás: MTI

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.