Jelentős országos bővítésbe kezd a Foxpost

Jelentős országos bővítésbe kezd a Foxpost

A magyar tulajdonú vállalat 50 százalékkal növelni akarja országos hálózatát év végéig.

A Foxpost országosan 560 csomagautomatát üzemeltet, ezek számát az év végére 850-re akarja növelni – jelentette be a 100 százalékban magyar tulajdonú cég vezérigazgatója szerdán Budapesten.

Magyarországon jelenleg 1500-1600 csomagautomata működik, az év végére a számuk várhatóan megközelíti a 2300-at – hangzott el a sajtótájékoztatón a GKID e-kereskedelmi kutatócég (korábbi nevén GKI Digital) adataira hivatkozva.

Bengyel Ádám, a Foxpost vezérigazgatója elmondta, a társaság csomagautomatáin tavaly 3,2 millió darab csomag haladt keresztül, idén a cél, hogy ezt megduplázzák.

Közölte, a TOP 10 Magyarországon működő e-kereskedelmi cégből hétnél csomagátvételi lehetőségként választhatók a Foxpost csomagautomaták. Ezen felül a regisztrált ügyfélkörüket 15 ezer vállalkozás és több mint 510 ezer magánszemély alkotja.

A Foxpost csomagautomatáit mérettől függően havonta 3000-6000 ember látogatja meg.

Magyarországon a csomagátvétel döntő részét a házhoz szállítás teszi ki, a csomagautomaták a piac mintegy 20 százalékát fedik le – mondta Bengyel Ádám, aki egyúttal jelezte, várakozásai szerint utóbbi aránya 4 év múlva 50 százalékra nőhet. A változás hátterében egyebek mellett a munkaerőhiány és az üzemanyagárak emelkedése áll, ami előbb vagy utóbb, de be fog gyűrűzni a házhoz szállítási árakba – jelezte.

Arra is kitért, hogy terveik között szerepel a külföldi terjeszkedés, ezért nemsokára elindítanak egy olyan megoldást, amellyel a cseh, a lengyel és a román piacra is lehet majd csomagot küldeni a Foxposttal.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Foxpost Zrt. nettó árbevétele 2021-ben 2,39 milliárd forint volt, a 2020-ban elért 1,71 milliárd forint után.

A cég tavaly 509 millió forint veszteséggel zárt, míg egy évvel korábban 1,4 millió forint volt a nyeresége.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.