Már Romániában is csak hetente közlik a koronavírus-adatokat

Már Romániában is csak hetente közlik a koronavírus-adatokat

A járvány enyhülése miatt – csaknem két hónappal a magyarországi gyakorlat hasonló átalakítása után – immár keleti szomszédunknál is heti adatközlésre tér át az egészségügyért felelős tárca.

Romániában ezentúl heti jelentéseket ad ki az Egészségügyi Minisztérium a koronavírus-járvány alakulásáról – közölte hétfőn Alexandru Rafila tárcavezető.

A miniszter közleménye szerint az új fertőzések, a kórházban kezelt koronavírusos páciensek, valamint a súlyos esetek számának kedvező alakulása teszi lehetővé, hogy ezentúl úgy tájékoztatnak a koronavírusról, amiként a szezonális influenzáról.

Alexandru Rafila a G4media.ro portálnak elmondta: ha a helyzet megkívánja, visszatérnek majd a napi jelentésekre.

Romániában a járvány kezdete óta 2,91 millió koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak, az elmúlt héten 2154 új fertőzést jegyeztek fel, voltak napok, amikor kevesebb mint 170, másokon viszont több mint 400 személynél észlelték a vírust. A hét napi esetszám csütörtök óta enyhén növekedett. A járvány eddig 65 714 ember életét követelte.

Az elmúlt héten átlagosan napi két halálesetet jelentettek. Jelenleg 457 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 48-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A mögöttünk hagyott héten átlagosan napi tízezer tesztet végeztek, amelyeknek három százaléka mutatta ki a vírust.

Május eleje óta hazánkban is heti adatközlés van

Magyarországon május elejétől változott meg az adatközlési gyakorlat. Korábban naponta tájékoztatott a kormányzati tájékoztató oldal az aktuális fertőzésszámoktól, a kedvezően alakuló járványhelyzetre hivatkozva az év ötödik hónapja óta hetente publikálják az esetszámokat. A tájékoztató oldalra minden héten szerdán kerülnek fel az előző hét (hétfőtől vasárnapig) koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatai.

Emiatt a GazMag járványmutatója is minden héten szerdán frissül.

Nagy erővel folyik a kerékpárutak építése az osztrák fővárosban, hiszen nagy az igény rájuk. Idén májusban ugyanis rekordot döntött a kerékpárosok száma a bécsi utakon, a különböző helyszíneken elhelyezett forgalomszámlálók 33 százalékkal több biciklistát észleltek tavaly májushoz képest.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON hálózatos szakemberei példaértékű összefogásának köszönhetően rekordidőn belül madárvédelmi burkolat került a villanyoszlopokra. A hamvas rétihéja hazánkban fokozottan védett madárfaj, költőállománya mindössze 45-60 pár.