Már Romániában is csak hetente közlik a koronavírus-adatokat

Már Romániában is csak hetente közlik a koronavírus-adatokat

A járvány enyhülése miatt – csaknem két hónappal a magyarországi gyakorlat hasonló átalakítása után – immár keleti szomszédunknál is heti adatközlésre tér át az egészségügyért felelős tárca.

Romániában ezentúl heti jelentéseket ad ki az Egészségügyi Minisztérium a koronavírus-járvány alakulásáról – közölte hétfőn Alexandru Rafila tárcavezető.

A miniszter közleménye szerint az új fertőzések, a kórházban kezelt koronavírusos páciensek, valamint a súlyos esetek számának kedvező alakulása teszi lehetővé, hogy ezentúl úgy tájékoztatnak a koronavírusról, amiként a szezonális influenzáról.

Alexandru Rafila a G4media.ro portálnak elmondta: ha a helyzet megkívánja, visszatérnek majd a napi jelentésekre.

Romániában a járvány kezdete óta 2,91 millió koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak, az elmúlt héten 2154 új fertőzést jegyeztek fel, voltak napok, amikor kevesebb mint 170, másokon viszont több mint 400 személynél észlelték a vírust. A hét napi esetszám csütörtök óta enyhén növekedett. A járvány eddig 65 714 ember életét követelte.

Az elmúlt héten átlagosan napi két halálesetet jelentettek. Jelenleg 457 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 48-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A mögöttünk hagyott héten átlagosan napi tízezer tesztet végeztek, amelyeknek három százaléka mutatta ki a vírust.

Május eleje óta hazánkban is heti adatközlés van

Magyarországon május elejétől változott meg az adatközlési gyakorlat. Korábban naponta tájékoztatott a kormányzati tájékoztató oldal az aktuális fertőzésszámoktól, a kedvezően alakuló járványhelyzetre hivatkozva az év ötödik hónapja óta hetente publikálják az esetszámokat. A tájékoztató oldalra minden héten szerdán kerülnek fel az előző hét (hétfőtől vasárnapig) koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatai.

Emiatt a GazMag járványmutatója is minden héten szerdán frissül.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...