Minden kórházat felújítanak Bécsben

Minden kórházat felújítanak Bécsben

Történetének legnagyobb kórházfelújítási programjába kezd az osztrák főváros: 2040-ig a Bécsi Kórházszövetség összes kórházépületét felújítják és kibővítik. 2030-ig összesen 3,3 milliárd eurót fordít erre a célra a város.

Noha a bécsi egészségügyi rendszer orvosi, személyzeti és technikai szempontból magas nemzetközi színvonalat képvisel, a kórházépületek egy része több mint száz éves. Annak érdekében, hogy a bécsiek 2040-ben is csúcsminőségű orvosi ellátásban részesülhessenek – életkortól, származástól és jövedelemtől függetlenül – Bécs 2030-ig 3,3 milliárd eurót (csaknem 1300 milliárd forint) fordít a kórházi infrastruktúra felújítására – jelentette be a napokban Peter Hacker egészségügyi és Peter Hanke pénzügyi városi tanácsnok.

Az épületek átalakítása folyamatos működés mellett zajlik majd, amelynek során mindvégig szem előtt tartják az osztrák főváros klímacéljait, így a felújított épületek a legmagasabb energiasztenderdeknek felelnek majd meg és nulla lesz az üvegházhatású gázkibocsátásuk. Az új kórházi részlegek tervezésébe bevonják a dolgozókat is, hogy minden részletükben megfeleljenek a különleges elvárásoknak.

Az épületek felújításából, kibővítéséből és a legmodernebb technikával való felszereléséből álló folyamat 2040-re zárul le, de az építési munkák már 2038-ban véget érnek.

A bécsi közgyűlés várhatóan még az idén dönt a most bejelentett beruházási csomagról, így Bécs már 2022-ben – 220 millió helyett – évi 370 millió euróval járulhat hozzá a kórházak megújulásához.

2030-ra a bécsiek kórházi ellátását három nagy régióban (északkeleti, déli, nyugati), régiónként két-két partnerintézményben végzik majd. Az intézmények egy-egy területen kompetenciaközpontként is működnek, szolgáltatásaikat pedig egymáshoz igazítják, hogy elkerüljék a párhuzamokat és jobban tudjanak gazdálkodni az erőforrásokkal. Hetedik kórházként és az orvosképzés valamint a kutatás központjaként továbbra is teljes körű ellátást nyújt majd a bécsi egyetemi kórház, az Universitätsklinikum AKH Wien.

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.