Harmadszor is elbiciklizhetünk a Holdra

Harmadszor is elbiciklizhetünk a Holdra

A Föld-Hold távolság, azaz összesen 384 400 kilométer közös megtétele a célja a PTE MOON BIKE projektnek, melyet két sikeres év után idén ismét megszervez a Pécsi Tudományegyetem Kapcsolati Igazgatósága.

Az egészséges életmódra és környezettudatosságra ösztönző kihívás idei célja egyrészt az előző évi rekord megdöntése. Tavaly 59 nap alatt sikerült elkerekezni a Holdig, idén ennél is rövidebb időre buzdítanak a szervezők.

Közös kerékpározással, június 4-én, szombaton 10 órakor a PTE Rektori Kabinetének épületétől indulva a Természettudományi Karig tartó Campus körrel indul a 2022-es MOON BIKE évad. A bevezető kerekezésen részt vesz dr. Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár is, több más egyetemi és kari vezető és lelkes kerékpáros egyetemi polgárok mellett. A Campus-körhöz előzetes regisztráció után bárki csatlakozhat.

A kihíváshoz június 4-től kezdődően pedig bárki csatlakozhat a PTE MOON BIKE facebook oldalán, és a PTE honlapján keresztül. A bármilyen kerékpáros applikáció segítségével megtett kilométereket a https://pte.hu/hu/form/moonbike oldalon lehet feltölteni, screenshot képpel kiegészítve. A szobakerékpáron tekert kilométereket is várják, ebben az esetben a kilométeróra kijelzőjének fotóját kell feltöltenie a résztvevőknek.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is részkihívások színesítik a programot, minden hétre egy-egy táv virtuális vagy valódi megtételére buzdítva a közösséget. A heti kihívásokat teljesítők (vagyis az adott hét kilométerszámát teljesítők) között hetente kisebb ajándékcsomagokat sorsolnak.

Heti kihívások:

 • Június 6. – június 12.: Pécs – Szekszárd (60,5 kilométer)
 • Június 13. – június 19.: Pécs – Szombathely (227 kilométer)
 • Június 20. – június 26.: Balaton kerülő (204 kilométer)
 • Június 27. – július 3.: Pécs – Kaposvár (64,2 kilométer)
 • Július 4. – július 10.: Pécs – Zombor (102 kilométer)
 • Július 11. – július 17.: Tisza-tó kerülő (95 kilométer)
 • Július 18. – július 24.: Pécs – Zalaegerszeg (192 kilométer)
 • Július 25. - július 31.: Fertő-tó kerülő (115 kilométer)
 • Augusztus 1. – augusztus 7.: Baja – Mohács (35 kilométer)
 • Augusztus 8. - augusztus 14.: Velencei-tó kerülő (34 kilométer)
 • Augusztus 15. – augusztus 21.: Pécs – Budapest (238 kilométer)

Az idei évben 4 kategóriában hirdetik meg versenyt, ezzel is törekedve a minél szélesebb körű elérésre:

 • PTE dolgozóknak: A kihívás során a legalább 150 kilométert, és minimum 10 alkalommal tekerő PTE dolgozók között egy kerékpárt sorsolnak ki
 • Középiskolásoknak: A kihívás során a legalább 150 kilométert tekerő középiskolások között egy nagy értékű informatikai eszközt sorsolnak ki
 • Magyar egyetemek polgárainak: A hazai egyetemek csapatai közül a legnagyobb összkilométert teljesítő csapat a PTE MOON BIKE 2022 díjban részesül
 • Mindenki másnak, aki a fenti kategóriákba nem sorolható: A kihívás során legalább 15 alkalommal tekerők között egy kerékpárt sorsolnak ki

A projekt során a PTE Kapcsolati Igazgatósága több egyetemi egységgel is együttműködik: a PTE Sportiroda, a PTE a Családokért program és a Zöld Egyetem program munkatársai, valamint a kari marketingért felelős kollégák is részt vesznek a projekt népszerűsítésében és kommunikációjában.

Nagy erővel folyik a kerékpárutak építése az osztrák fővárosban, hiszen nagy az igény rájuk. Idén májusban ugyanis rekordot döntött a kerékpárosok száma a bécsi utakon, a különböző helyszíneken elhelyezett forgalomszámlálók 33 százalékkal több biciklistát észleltek tavaly májushoz képest.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON hálózatos szakemberei példaértékű összefogásának köszönhetően rekordidőn belül madárvédelmi burkolat került a villanyoszlopokra. A hamvas rétihéja hazánkban fokozottan védett madárfaj, költőállománya mindössze 45-60 pár.