Ezeknek a cégeknek hasznos az ERP-rendszer

Ezeknek a cégeknek hasznos az ERP-rendszer

Az elmúlt években Magyarországon egyre több vállalat döntött úgy, hogy eljött az ideje egy ERP bevezetésének, mely sok területen megkönnyítheti a cégvezetők életét. Viszont még így is kevesen használnak ilyen rendszert a hazai piacon, sokan azt gondolják, hogy túl kicsik hozzá.

Sok vállalatvezető gondolja úgy, hogy egy ERP bevezetése túlságosan komplex és költséges feladat. Ezért csak akkor vezetnek be ERP rendszert, amikor a külső környezetük rákényszeríti őket, vagy amikor egy ERP hiánya már az üzletfolytonosságot veszélyezteti.

Azonban megfelelő vállalatirányítási rendszer nélkül a döntéshozatal inkább megérzések alapján történik, ez pedig csak egy ideig működik hatékonyan. Ahogy szaporodnak a rossz döntések, elkezd botladozni az üzlet. Sok esetben ilyenkor még nem egy ERP rendszerben látszik a megoldás, inkább csak egyes üzleti területeket támogató informatikai részmegoldásokat keresnek a vállalatok.

Honnan tudhatja egy cégvezető, hogy ERP rendszerre lenne szüksége?

  • Nem kontrollálja a folyamatokat: a működés kézi vezérelt, az adatok szétszórtan állnak rendelkezésre offline táblázatokban, nincs egy valós idejű pillanatkép az üzleti adatokról, amikor szükséges lenne reagálni az csak elkésve történhet meg. Jelentős az adatminőség romlásának kockázata.
  • Sok idő megy el az adatok keresésével: valós idejű adatokra lenne szükség az összefüggések ismeretéhez és a megfelelő döntések meghozásához.
  • Nem tudja, merre és hogyan terjeszkedjen: nem látja, hol tudná elérni a legnagyobb profitot, így nehéz meghatározni az irányokat.
  • Nem tudja kielégíteni az ügyfelek igényeit: folyamatosan nőnek a készletek, mégsem tudja időben kiszolgálni az ügyfeleket.
  • Az alkalmazottak túl sokféle feladatot látnak el, ezért kérdéses a pontosságuk és a hatékonyságuk.
  • Az alkalmazottaknak nem marad idejük a képzésre a munkájuk mellett
  • Csak rövid távon tudja tervezni a cash-flow-t

Ha ezek közül egy vagy több probléma fennáll, akkor érdemes elgondolkodni azon, mennyit segíthetne egy ERP-rendszer. A legnagyobb problémákat azonban nem is a napi működés jelenti, hanem az új kihívások. Egyre nagyobb az árverseny, hiszen az online térben már bármilyen méretű vállalat jelen lehet a piacon. Ahogy egyre globálisabb lesz egy vállalkozás, úgy van szükség egyre nagyobb átláthatóságra, amit már kézi vezérléssel nehéz megoldani.

Szerencsére ma már egy vállalatirányítási rendszer bevezetése lényegesen gyorsabb, sokkal kevésbé kockázatos és költséges, mint ezelőtt. A felhő ERP megoldások előfizetéses árazási modellje miatt nincs szükség nagy kezdeti beruházásra és bármikor módosítani lehet vagy akár le lehet mondani az előfizetést, így akár ki is próbálhatunk különböző megoldásokat – fejtette ki Pap Norbert, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior ERP specialistája.

Egy korai ERP bevezetés sokkal kevésbé rendíti meg az üzletet, mint egy elkésett ERP bevezetés.

Egy ERP kiválasztásánál nem elég csak a költségeket nézni, legalább ennyire fontos a megtérülés. Ma már egy ERP bevezetése nem egy szükséges rossz, az ERP gyártók között egyre szorosabb a verseny, egyre inkább elmosódik a határvonal a kis, – közép és nagyvállalti ERP megoldások között. A feltörekvő technológiák (mesterséges intelligencia, robotika, prediktív elemzések, IoT stb.) alkalmazása a legfejlettebb megoldásokban eddig nem látott értéket képes teremteni, ami a felhő alapú megoldásokkal elérhetővé vált a kisvállalatok számára is.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.