Ausztrál győzelemmel ért véget a Giro d'Italia

A rózsaszín trikót egy nappal korábban megszerző ausztrál Jai Hindley történelmi győzelmével ért véget a Budapestről rajtoló háromhetes olasz kerékpáros körverseny.

Jai Hindley lett a Giro d'Italia történetének első ausztrál győztese, az olasz országúti kerékpáros körverseny vasárnapi záró időfutamát pedig az olasz Matteo Sobrero nyerte.

Vasárnap 17,4 kilométer hosszú táv és 280 méter szintkülönbség várt a bringásokra Veronában, akiknek az etap közepén a negyedik kategóriás emelkedőn 301 méterre kellett feltekerniük a helyenként nedves aszfalton.

Hindley két évvel ezelőtt szintén rózsaszín trikósként, ám akkor másodpercre azonos időről várta a záró időfutamot, amiben végül kikapott az amerikai Tao Geoghegan Hartt��l. Ezúttal 1:25 perces előnyéből 1:18-at megtartott a mezőnyversenyben olimpiai bajnok Richard Carapaz előtt, célba érés után pedig a veronai amfiteátrumba már rózsaszín kerékpáron gurulhatott be a 26 esztendős Hindley. Az addigi éllovasként szombaton megrogyó ecuadori épp vasárnap ünnepli 29. születésnapját, ám ezúttal Veronában – szemben a 2019-es Giro-győzelmével – a Maglia Rosa helyett be kellett érnie az összetett második helyével. Harmadikként a spanyol Mikel Landa zárt.

A negyedik helyet az utolsó Giróján szereplő kétszeres győztes olasz kiválóság, a messinai Cápa, azaz Vincenzo Nibali szerezte meg. Egy másik nagy klasszis, a pályafutása utolsó idényét teljesítő, az időfutam utolsó méterein integető spanyol Alejandro Valverde 42 esztendősen a 11. helyen zárt összetettben.

Leggyorsabban, 46,6 km/órás átlaggal az olasz bajnok Sobrero teljesítette az időfutamot, ezzel először nyert etapot háromhetes körversenyen.

A magyarok közül Fetter Erik (EOLO-Kometa) bajnoki trikóban a 23., Valter Attila (Groupama-FDJ) a 31., míg Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a 48. időt tekerte. Összetettben Valter 35. lett, újonc honfitársai közül Fetter 83., Peák pedig 110. helyen zárt, ugyanakkor egyikük sem a minél jobb végső helyezésért szállt harcba. Legjobb eredményként Valter a 19. szakaszon emlékezetes körülmények között szökésből elért hegyi befutós negyedik helyet, Peák a cuneói sprintben megszerzett 13. pozíciót, míg Fetter a Nápolyban elért 15. helyet könyvelhette el.

A sprinterek pontversenyének győzteseként a ciklámen trikót a francia Arnaud Démare szerezte meg, a hegyi pontversenyt megnyerő holland Koen Bouwman viheti haza a kék megkülönböztető mezt, míg a legjobb 25 éven aluli bringásnak járó fehér trikót a spanyol Juan Pedro López érdemelte ki a 3445,6 kilométer össztávú 105. Giro d'Italián, amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték.

21. szakasz, Verona, 17,4 km, egyéni időfutam:

1. Matteo Sobrero (olasz, BikeExchange-Jayco) 22:24 perc
2. Thymen Arensman (holland, DSM) 23 másodperc hátrány
3. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 40 másodperc hátrány
...10. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 1:24 perc hátrány
...15. Jai Hindley (ausztrál, BORA-Hansgrohe) 1:31 perc hátrány
...23. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 1:49 perc hátrány
...31. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:05 perc hátrány
...48. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 2:35 perc hátrány

Az összetett végeredménye:

1. Jai Hindley (ausztrál, BORA-Hansgrohe) 86:31:14 óra
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 1:18 perc hátrány
3. Mikael Landa (spanyol, Barhrain Victorious) 3:24 perc hátrány
4. Vincenzo Nibali (olasz, Astana Qazaqstan) 9:02 perc hátrány
5. Pello Bilbao (spanyol, Barhrain Victorious) 9:14 perc hátrány
...35. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:15:53 óra hátrány
...83. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 4:12:51 óra hátrány
...110. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5:19:47 óra hátrány

A gyorsasági pontverseny győzletese (ciklámen trikó):

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ)

A hegyi pontverseny győztese (kék trikó):

1- Koen Bouwman (holland, Jumbo-Visma)

A 25 éven aluliak versenyénk győztese (fehér trikó):

1. Juan Pedro López (sparnyo, Trek)

A csapatverseny végeredménye:

1. Bahrain-Victorious 259:48:12
2. Bora-Hansgrohe 4:07 perc hátrány
3. Ineos Grenadiers 1:22:29 óra hátrány

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...