Demenciabarát várossá válik Bécs

Demenciabarát várossá válik Bécs

Demenciastratégiát dolgozott ki Bécs, hogy 2035-re egyike lehessen azoknak a városoknak a világon, ahol a legjobb a demens betegek életminősége. A stratégia legfőbb eszköze a tudatosítás, de van tennivaló a részvétel, a támogatás és a környezet terén is.

Bécsben jelenleg mintegy harmincezer ember él demenciával, előrejelzések szerint 2050-re megduplázódik a számuk. A diagnózis óriási kihívások elé állítja a betegeket és hozzátartozóikat, és gyakran stigmatizálással párosul.

A kiváló orvosi ellátás és ápolási szolgáltatások mellett kulcsfontosságú, hogy a demenciával élő emberek a lehető legtovább megőrizhessék önállóságukat és önrendelkezésüket valamint részt vehessenek a társadalom életében – számolt be róla Peter Hacker sportért, egészségügyért és szociális feladatokért felelős városi tanácsnok a bécsi demenciastratégia bemutatása alkalmából.

A dokumentumot hetven szervezet, valamennyi bécsi kerület szakértőinek valamint érintettek és hozzátartozóik részvételével dolgozták ki. A stratégiában sorra veszik az élet legfontosabb területeit és meghatározzák, hogy Bécs miként válhat még élhetőbbé a demenciával élő emberek számára.

A stratégiában négy cselekvési területet definiálnak: tudatosítás, környezet, részvétel és támogatás. Utóbbi területhez tartozó kezdeményezés például a szabadidő-társ elnevezésű projekt. Ennek keretében önkénteseket hoznak össze érintettekkel, hogy közösen vegyenek részt különböző szabadidős tevékenységekben.

A tudatosításhoz tartozik például a Demenciabarát Bécs Platform #demenciahadjárat című információs kampánya.

A bécsi demenciastratégia középpontjában a tudatosítás áll, hogy mindenki átérezhesse azokat a kihívásokat, amelyekkel az érintetteknek nap mint nap szembesülniük kell. 

A Demenciabarát Bécs Platform a témában tevékenykedő projektközösségeket, kezdeményezéseket, stakeholdereket és a bécsi kerületeket fogja össze, és – pártállástól függetlenül – azon dolgoznak, hogy a lehető legjobb életkörülményeket alakítsák ki a demenciával élő emberek és hozzátartozóik számára.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...