Demenciabarát várossá válik Bécs

Demenciabarát várossá válik Bécs

Demenciastratégiát dolgozott ki Bécs, hogy 2035-re egyike lehessen azoknak a városoknak a világon, ahol a legjobb a demens betegek életminősége. A stratégia legfőbb eszköze a tudatosítás, de van tennivaló a részvétel, a támogatás és a környezet terén is.

Bécsben jelenleg mintegy harmincezer ember él demenciával, előrejelzések szerint 2050-re megduplázódik a számuk. A diagnózis óriási kihívások elé állítja a betegeket és hozzátartozóikat, és gyakran stigmatizálással párosul.

A kiváló orvosi ellátás és ápolási szolgáltatások mellett kulcsfontosságú, hogy a demenciával élő emberek a lehető legtovább megőrizhessék önállóságukat és önrendelkezésüket valamint részt vehessenek a társadalom életében – számolt be róla Peter Hacker sportért, egészségügyért és szociális feladatokért felelős városi tanácsnok a bécsi demenciastratégia bemutatása alkalmából.

A dokumentumot hetven szervezet, valamennyi bécsi kerület szakértőinek valamint érintettek és hozzátartozóik részvételével dolgozták ki. A stratégiában sorra veszik az élet legfontosabb területeit és meghatározzák, hogy Bécs miként válhat még élhetőbbé a demenciával élő emberek számára.

A stratégiában négy cselekvési területet definiálnak: tudatosítás, környezet, részvétel és támogatás. Utóbbi területhez tartozó kezdeményezés például a szabadidő-társ elnevezésű projekt. Ennek keretében önkénteseket hoznak össze érintettekkel, hogy közösen vegyenek részt különböző szabadidős tevékenységekben.

A tudatosításhoz tartozik például a Demenciabarát Bécs Platform #demenciahadjárat című információs kampánya.

A bécsi demenciastratégia középpontjában a tudatosítás áll, hogy mindenki átérezhesse azokat a kihívásokat, amelyekkel az érintetteknek nap mint nap szembesülniük kell. 

A Demenciabarát Bécs Platform a témában tevékenykedő projektközösségeket, kezdeményezéseket, stakeholdereket és a bécsi kerületeket fogja össze, és – pártállástól függetlenül – azon dolgoznak, hogy a lehető legjobb életkörülményeket alakítsák ki a demenciával élő emberek és hozzátartozóik számára.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.