Osztalékfizetésről döntött a Budapesti Értéktőzsde

Osztalékfizetésről döntött a Budapesti Értéktőzsde

Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pont – többek között a 2021-es üzleti évre vonatkozó pénzügyi beszámolók, illetve az Igazgatóság adózott eredmény felosztására vonatkozó javaslata – esetében jóváhagyólag döntöttek.

Kedvező pénzügyi eredmények

Az éves rendes közgyűlés keretében Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója ismertette a 2021-es üzleti év pénzügyi eredményeit. A társaság bevételei 2020-hoz képest mintegy 5 százalékot emelkedve 3,46 milliárd forintra nőttek, az adózott eredmény pedig a 2020-as érték közel ötszörösére, 586 millió forintra emelkedett. Az EBITDA 982 millió forintot tett ki 2021-ben, amely szintén jelentős, közel 15 százalékos növekedést jelent a 2020-as évhez viszonyítva.

A közgyűlés egyúttal elfogadta a 2021. üzleti évre vonatkozó igazgatósági, felügyelő bizottsági és könyvvizsgálói jelentéseket, illetve az osztalékfizetésről is határozott, amelynek nyomán a társaság az adózott eredmény 503,45 millió forintnyi részét kifizeti a részvényesek számára, részvényenkénti 93 forintos összegben.

A 2021-es tőzsdei év mérföldkövei

A közgyűlésen a 2021-es év tőkepiaci aktivitása, mérföldkövei szintén bemutatásra kerültek. Ugyan a pandémia gazdasági hatásai Magyarországot sem kerülték el, a 2021-es év a járvány előtti szintek újbóli eléréséről, esetenként túlszárnyalásáról szólt. A BÉT legfőbb mutatója, a BUX index, sorozatos rekorddöntések mentén végül kimagasló értékkel, 50 721 ponton zárta a tavalyi évet, amely 2020-hoz képest közel 20,6, a járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest 10,6 százalékos növekedést jelent. Az összesített részvényforgalom, tartva a 2020-as szintet, 2021-ben is meghaladta a 3 ezer milliárd forintot.

A kibocsátók körében is jelentős mérföldköveket hozott az év – ezek közül kiemelendő az AutoWallis 10 milliárd forint összértékű nyilvános részvénykibocsátása, a részvénybevezetések, amelyek nyomán a Standard kategória az Eprolius Ingatlan, míg a BÉT Xtend az OXO Technologies Holding, a NAP és a Polyduct részvényeivel bővült, valamint a szintlépések, amelyek során az AKKO Invest a Prémium kategóriába, a Megakrán pedig, első társaságként a BÉT Xtend piacról, a Standard kategóriába lépett fel. A BÉT kötvénypiaca, a BÉT Xbond is jelentős növekedést ért el, a platform az év végével immár 66 kibocsátót számlált, több mint 1 618 milliárd forintos össznévértékkel.

Tovább gyarapodtak 2021-ben a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának részét képező kezdeményezések is – a BÉT50 közösség a hatodik kiadvánnyal immár közel 300 tagot számlál, az ELITE Program összlétszáma a 2021-ben csatlakozott 13 társasággal a régióban egyedülálló módon a 60-at is megközelíti, a tőzsdére lépést elősegítő Mentor Programot pedig 6 újabb társaság vette igénybe az év során. Emellett folytatódott az Értéktőzsde zártkörű tranzakciók létrejöttét támogató sorozata, a BÉT Xmatch is.

Patai Mihály a tőzsde igazgatóságának az elnöke a BÉT tőzsdei bevezetésének státuszáról is tájékoztatta a részvényeseket. Elmondta, a tőzsdére lépés, mint a BÉT aktuális stratégiájának kiemelt törekvése, továbbra is prioritást élvez a társaság céljai között, ugyanakkor az orosz-ukrán háború közvetett gazdasági hatásaira való tekintettel a kibocsátás átütemezése mellett született döntés.

További határozatok

A napirendi pontok között szerepelt továbbá a társaság székhelyének módosításával, illetve a társaság könyvvizsgálójának kijelölésével kapcsolatos döntés – előbbi pont esetében a részvényesek jóváhagyólag határoztak, a könyvvizsgálati feladatok ellátását pedig a közgyűlés döntése alapján a 2022-2024. közötti időszakban a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. végezheti. A könyvvizsgálatért felelős személy ennek mentén Horváth Tamás lesz.

Az elmúlt évek komoly próbatételek elé állították a globális és a hazai gazdaságot, azonban úgy gondolom, sikeresen vettük az akadályokat. Továbbra is a növekedés áll a középpontban a Budapesti Értéktőzsdénél, amelyet a 2021-es eredmények is tükröznek. Munkánk során a továbbiakban is a tavaly elfogadott, felülvizsgált stratégia megvalósítására törekszünk, legyen szó a BÉT tőzsdei bevezetésének megvalósításáról, a tőkepiaci ökoszisztéma fejlesztéséről, a tőzsde gazdaságban betöltött szerepének növeléséről, a regionális együttműködések ambicionálásáról, vagy az informatikai infrastruktúra fejlesztéséről – zárta a gondolatmenetet Patai Mihály a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.