Sokan látnak potenciált a hazai építőiparban

Sokan látnak potenciált a hazai építőiparban

Habár keresleti oldalról sok a bizonytalanság a szektor jövőjével kapcsolatban, sok vállalkozó bízik az építőipar további lendületében. Márciusában 675 társas vállalkozás jött létre az építőiparban, ami 6 hónapos rekord, és felülmúlja a pandémia előtti cégbejegyzési adatokat is.

Az orosz-ukrán háború a magyar gazdaság számottevő részében növeli a bizonytalanságot az energiaárak, az infláció, az árfolyamkockázatok és a logisztikai problémák növekedése miatt. Az építőipar jövőjében azonban még ezeken felül belföldi okokra visszavezethető kérdőjelek is megjelennek az ingatlantámogatási programok lejárata miatt.

Ha a CSOK, az ingatlanfelújítási támogatás és a kedvezményes lakásáfa programok nem kerülnek meghosszabbításra 2022 utánra is, akkor az ágazatban keresleti oldalon visszaesés várható.

Ennek ellenére azonban egyelőre mind a cégalapítások magas száma, mind a termelés volumene biztató jeleket mutat, a jövőbeni kockázatok még kevéssé érzékelhetők a jelenlegi mutatókon.

2022 márciusában 675 építőipari társas vállalkozás került bejegyzésre Magyarországon, ami az elmúlt 6 hónap legmagasabb cégalapítási értéke, ráadásul hosszabb távú kitekintésben is igen magasnak számít. Ez a mostani érték az 5 évvel ezelőtti cégalapítási értékek kétszerese, de a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest is 50 százalékos növekedésnek számít.

Annak fényében szintén különleges a mostani cégalapítási adat, hogy a többi ágazatban összesített mértékben stagnáló cégszámokkal találkozhatunk, de az építőiparban még mindig jóval több az alakuló, mint a megszűnő cég. Tehát hiába a sok bizonytalanság az ágazat körül, egyelőre pozitívnak mondhatók az építőipari céginformációs adatok. A márciusi 675 induló társas vállalkozás mellett 426 cégtörlés került közzétételre, tehát a cégszám összességében növekedett a hónap során. Jelenleg mintegy 64 ezer társas vállalkozás működik a szektorban.

Bármennyire is magasnak számít a szektorban az induló társas vállalkozások száma, az egyéni vállalkozók számának meredek emelkedését meg sem közelíti. Az építőiparban csak március hónap folyamán 1519 egyéni vállalkozó lépett a piacra. Ez meghaladja a korábbi évek és az előző hónapok szintén magas értékeit is. Bár minden ágazatban emelkedik az egyéni vállalkozók száma, az építőipar ebben a tekintetben is kiemelkedőnek számít. Az új egyéni vállalkozók 20 százaléka ebben a szektorban jön létre. Jelenleg már több mint 74 ezer egyéni vállalkozó működik ezen a területen.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint sem tekinthető pozitív jelenségnek az egyéni vállalkozók számának gyors növekedése. Tapasztalatai szerint nem azért alakul egyre több egyéni vállalkozás az építőipari szakmákban, mert arra szükség volna, hanem pusztán adózási megfontolásokból.

A mai árak mellett gyorsan el lehet érni a KATA 12 millió forintos értékhatárát, és újabb vállalkozói igazolványok kiváltásával maradnak a vállalkozók ebben a körben. Sok esetben az ilyen egyéni vállalkozóknál csak a vállalkozói igazolvány új, de friss mögöttes szakmai tudás, vállalkozói ismeretek nincsenek. Az építési ágazatban inkább káros, a vevőt megtévesztő folyamatnak tartom a jelenséget – fejtette ki az ÉVOSZ elnöke.

Az ÉVOSZ régóta szorgalmazza, hogy az új vállalkozói igazolványok kiadásának legyen feltétele egy, a vállalkozói alapismeretekből letett vizsga is. A KATA adózási forma választási lehetőségét pedig a valós vállalkozói létre utaló több szempont beépítésével kezelnénk (szakvégzettség, telephely milyensége, felelősségbiztosítás) – húzta alá Koji László.

A megszüntetésre irányuló eljárások közül továbbra is a kényszertörlések dominálnak, egy hónap alatt 538 ilyen eljárás került közzétételre a szektorban, ezek jellemzően az adminisztratív kötelezettségeiket sem teljesítő vállalkozások. A márciusi kényszertörlések száma körülbelül kétszer akkora, mint a koronavírus járvány előtti időszakban volt jellemző. Ugyanakkor, ez egyelőre még annak az ideiglenes hatásnak köszönhető, hogy a járvány alatt felfüggesztés alatt volt az eljárástípus, és ezen eljárások jelentős része az újraindulás utáni kényszertörlési hullámból fakad.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.