Hollóházi porcelánt kapnak a magyarországi Giro-szakaszok győztesei

Hollóházi porcelánt kapnak a magyarországi Giro-szakaszok győztesei

Egyedi, kizárólag erre az alkalomra készült díjakat kapnak a Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny három magyarországi szakaszának győztesei.

Hollóházi porcelánból készült trófeákkal díjazzák a pénteken Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakaszának nyertesét.

A díjak hétfői budapesti bemutatóján Hárshegyi Zsuzsanna marketing-menedzser kiemelte, megtisztelő volt a felkérés az idén 245 esztendős Hollóházi Porcelánmanufaktúrának a világhírű kerékpárverseny számára elkészíteni a szakaszgyőzteseknek járó trófeákat.

A nagy múlttal rendelkező, méltán tradicionális hungarikum hollóházi porcelán által a magyar kulturális örökség értékei még inkább részévé válhatnak ilyen és ehhez hasonló jeles sporteseményeknek – fogalmazott. Leszögezte, egész Magyarország számára rendkívül fontos esemény a Giro.

Felidézte, a manufaktúra történetében nem ez az első alkalom, hogy világversenyek győzteseinek készítenek díjat, hasonló trófeát vehetett át például az 1989-es Forma 1-es Magyar Nagydíj győzteseként Nigel Mansell.

A Giro szakaszgyőzteseinek díja tradicionális formájú serlegváza – ismertette Hárshegyi Zsuzsanna. Mindhármat rendkívüli gondossággal, teljes egészében kézzel készítették a porcelánkészítő mesterek. A virágminták és a 21 karátos arany festés szintén kézzel készültek a Hollóházi Porcelánmanufaktúrában. A váza kézzel festett tulipános díszítései a hollóházi porcelán jellegzetes, hagyományos motívumai. A trófeák mindegyike 30 centiméter magas, valamivel több mint egy kilogramm súlyú, értékük több százezer forint.

Nagyrabecsült ajándék lesz ez a porcelán díj a szakaszgyőztesnek – emelte ki Szita Károly, a harmadik – és egyben utolsó magyarországi – szakasz rajtjának otthont adó Kaposvár polgármestere. Hangsúlyozta, a város elkötelezett kerékpárbarát, nemcsak infrastruktúra kiépítése és a kerékpározás támogatása miatt, hanem versenyrendezést is vállalnak, tavaly például a Tour de Hongrie nyitóetapjának befutóját rendezték ott. A városvezető azt is kiemelte, hogy az olasz körversenyt 800 millióan nézik a televízióban világszerte, így nagyszerű reklám, hogy Kaposvár is részese lehet a Girónak.

Nem utolsó sorban a kaposvári székhelyű Kométa, hazánk és Közép-Európa egyik legjelentősebb húsüzemének ügyvezető igazgatója, az olasz Giacomo Pedranzini a magyar kerékpársport elkötelezett támogatója, ahogy az anyavállalat is jelen van a nemzetközi kerékpársportban.

A Giro d'Italia pénteki nyitóetapján Budapestről Visegrádra teker a mezőny, majd szombaton a fővárosban lesz egy időfutam, végül pedig Kaposvár és Balatonfüred között teljesítenek a versenyzők bő 200 kilométert vasárnap. Magyarországot korábban még egyik háromhetes verseny sem érintette.