A könyvelési megoldásokat is forradalmasíthatja a mesterséges intelligencia

A könyvelési megoldásokat is forradalmasíthatja a mesterséges intelligencia

Egy magyar KKV sikeresen teljesítette az „A modern könyvelés támogatása mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokkal” elnevezésű projektet, melynek során célkitűzésük egy tanuló algoritmust használó, könyvelést támogató rendszer – web-alapú alkalmazás – kifejlesztése volt.

A Planimeter Kft. kutatás-fejlesztésének eredményeként létrejött egy web-alapú alkalmazás prototípusa, amely képes NAV-adatbázisok (számlák) beolvasására, támogatja adott cég számlatükrének leképezését, segíti a számlák kontírozását, vagyis – ez a fejlesztés legfőbb eredménye – gépi tanuló algoritmusok felhasználása révén segíti az automatizált kontírozást.

Mivel a könyvelésben nem lehet hibázni, célkitűzés volt a 100 százalékos minőség biztosítása. Ennek megfelelően került a rendszerbe beépítésre a ROC (Receiving Operating Characteristics) elemzés, mint KPI (Key Performance Indicator).

A felhasználó autentikációt egyelőre nem tartalmazó alkalmazás online elérhető és tesztelhető. A szükséges adatok (számla adatok, számlatükör) megadása után a tanuló algoritmus indítható, a tanulási algoritmus inicializálható. A rendszer eredményessége már a második hónap számla adatainak betöltésével tesztelhető.

A rendszer részét képezi a tanulási algoritmus hatékonyságát mérő ún. ROC-görbe integrálása is, amely révén pontosan megadható a nem helyesen osztályozott számlák száma és aránya. Míg az eredeti célkitűzés a 100 százalékos, hibamentes automatizált kontírozás volt, ez a cél csak határértékben érhető el. A feladat jellegét tekintve elengedhetetlen a folyamatok humán kontrollja, a kimenetek tételes ellenőrzése (amely lépés egyébként nélkülözhetetlen a tanulási algoritmus folyamatos fejlesztéséhez is).

A fejlesztés eredménye egy web alapú rendszer formájában jött létre és érhető el. A rendszer képes egy adott cég számlatükrének és havi számla adatainak fogadására, a tanulási folyamat támogatására, a háttérben futó osztályozás minőségének mérésére. Az első tapasztalatok alapján továbbfejlesztési ötletek is születtek, ezek megvalósítása szintén folyamatban van.

Biztatóan indult a 2023-az év a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe számára, a BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos erősödés a decemberi záróértékkel összevetve. A részvénypiac januári összforgalma 205 milliárd forint volt.

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.