A könyvelési megoldásokat is forradalmasíthatja a mesterséges intelligencia

A könyvelési megoldásokat is forradalmasíthatja a mesterséges intelligencia

Egy magyar KKV sikeresen teljesítette az „A modern könyvelés támogatása mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokkal” elnevezésű projektet, melynek során célkitűzésük egy tanuló algoritmust használó, könyvelést támogató rendszer – web-alapú alkalmazás – kifejlesztése volt.

A Planimeter Kft. kutatás-fejlesztésének eredményeként létrejött egy web-alapú alkalmazás prototípusa, amely képes NAV-adatbázisok (számlák) beolvasására, támogatja adott cég számlatükrének leképezését, segíti a számlák kontírozását, vagyis – ez a fejleszt��s legfőbb eredménye – gépi tanuló algoritmusok felhasználása révén segíti az automatizált kontírozást.

Mivel a könyvelésben nem lehet hibázni, célkitűzés volt a 100 százalékos minőség biztosítása. Ennek megfelelően került a rendszerbe beépítésre a ROC (Receiving Operating Characteristics) elemzés, mint KPI (Key Performance Indicator).

A felhasználó autentikációt egyelőre nem tartalmazó alkalmazás online elérhető és tesztelhető. A szükséges adatok (számla adatok, számlatükör) megadása után a tanuló algoritmus indítható, a tanulási algoritmus inicializálható. A rendszer eredményessége már a második hónap számla adatainak betöltésével tesztelhető.

A rendszer részét képezi a tanulási algoritmus hatékonyságát mérő ún. ROC-görbe integrálása is, amely révén pontosan megadható a nem helyesen osztályozott számlák száma és aránya. Míg az eredeti célkitűzés a 100 százalékos, hibamentes automatizált kontírozás volt, ez a cél csak határértékben érhető el. A feladat jellegét tekintve elengedhetetlen a folyamatok humán kontrollja, a kimenetek tételes ellenőrzése (amely lépés egyébként nélkülözhetetlen a tanulási algoritmus folyamatos fejlesztéséhez is).

A fejlesztés eredménye egy web alapú rendszer formájában jött létre és érhető el. A rendszer képes egy adott cég számlatükrének és havi számla adatainak fogadására, a tanulási folyamat támogatására, a háttérben futó osztályozás minőségének mérésére. Az első tapasztalatok alapján továbbfejlesztési ötletek is születtek, ezek megvalósítása szintén folyamatban van.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.