Nyalókás tesztekkel készülnek a hatodik járványhullámra

Nyalókás tesztekkel készülnek a hatodik járványhullámra

Mivel a hat évnél fiatalabb gyerekek számára még nincs hivatalosan engedélyezett koronavírus elleni védőoltás, őszre az összes bécsi óvodában elérhetővé teszik a nyalókás PCR-tesztet.

Bécsben kerületről kerületre minden városi és magánóvodában bevezetik a nyalókás PCR-tesztek használatát, hogy ősszel már egy jól működő, kipróbált teszthálózattal felvértezve nézzenek szembe a koronavírus-járvány lehetséges hatodik hullámával. Erre azért van szükség, mert a hat év alatti gyerekek számára még nincs engedélyezve Covid-19 elleni védőoltás, így az óvodákban könnyen fertőzési gócok alakulhatnak ki.

Az osztrák fővárosban eddig 46 helyszínen volt lehetőség nyalókás PCR-teszt elvégzésére, első körben a hernalsi és währingi óvodákkal bővül a sor – ami összesen 97 helyszínt és 1758 gyereket jelent –, majd Donaustadt következik. A program végére 1629 helyszínen lesz elérhető a kicsik számára is könnyen használható nyalókás teszt. A cél, hogy őszre, amikorra a hatodik hullámot várják, már tökéletesen működjön a tesztelési infrastruktúra a regisztrációtól a logisztikán át a minták kiértékeléséig.

A kicsik tesztelésének azért is van nagy jelentősége, mert a bécsi járványügyi intézkedéseknek eddig kulcseleme volt a széles körű tesztelés. Az Alles gurgelt – Mindenki gargalizál program keretében minden bécsi számára korlátlan számban elérhető volt az otthon is végezhető ingyenes gargalizálós PCR-teszt. Ebből az év elején naponta már annyit csináltak csak Bécsben, mint egy nap alatt egész Németországban. 2022. április 1-je óta azonban személyenként már csak havi öt PCR-tesztet fizet az osztrák társadalombiztosítás. Egy esetleges fertőzés igazolása vagy kizárása természetesen ezen felül – ingyenesen – történik és a készülő rendelet több olyan esetet is megnevez majd, amelyek kivételt képeznek. Ide tartozik például az ovisok nyalókás tesztje is.

Bécsben jelenleg kétezer körül van a napi új fertőzöttek száma és szakértők arra számítanak, hogy húsvét utánra tovább csökken ez az adat. A jelenlegi országos járványügyi intézkedések 2022. április 16-ig vannak érvényben, ezt követően sokan további enyhítésekre számítanak – például a maszkviselés terén. Nem kizárt azonban, hogy Bécs továbbra is egy szigorúbb utat követ majd és például a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kell majd maszkot hordani.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.