Nyalókás tesztekkel készülnek a hatodik járványhullámra

Nyalókás tesztekkel készülnek a hatodik járványhullámra

Mivel a hat évnél fiatalabb gyerekek számára még nincs hivatalosan engedélyezett koronavírus elleni védőoltás, őszre az összes bécsi óvodában elérhetővé teszik a nyalókás PCR-tesztet.

Bécsben kerületről kerületre minden városi és magánóvodában bevezetik a nyalókás PCR-tesztek használatát, hogy ősszel már egy jól működő, kipróbált teszthálózattal felvértezve nézzenek szembe a koronavírus-járvány lehetséges hatodik hullámával. Erre azért van szükség, mert a hat év alatti gyerekek számára még nincs engedélyezve Covid-19 elleni védőoltás, így az óvodákban könnyen fertőzési gócok alakulhatnak ki.

Az osztrák fővárosban eddig 46 helyszínen volt lehetőség nyalókás PCR-teszt elvégzésére, első körben a hernalsi és währingi óvodákkal bővül a sor – ami összesen 97 helyszínt és 1758 gyereket jelent –, majd Donaustadt következik. A program végére 1629 helyszínen lesz elérhető a kicsik számára is könnyen használható nyalókás teszt. A cél, hogy őszre, amikorra a hatodik hullámot várják, már tökéletesen működjön a tesztelési infrastruktúra a regisztrációtól a logisztikán át a minták kiértékeléséig.

A kicsik tesztelésének azért is van nagy jelentősége, mert a bécsi járványügyi intézkedéseknek eddig kulcseleme volt a széles körű tesztelés. Az Alles gurgelt – Mindenki gargalizál program keretében minden bécsi számára korlátlan számban elérhető volt az otthon is végezhető ingyenes gargalizálós PCR-teszt. Ebből az év elején naponta már annyit csináltak csak Bécsben, mint egy nap alatt egész Németországban. 2022. április 1-je óta azonban személyenként már csak havi öt PCR-tesztet fizet az osztrák társadalombiztosítás. Egy esetleges fertőzés igazolása vagy kizárása természetesen ezen felül – ingyenesen – történik és a készülő rendelet több olyan esetet is megnevez majd, amelyek kivételt képeznek. Ide tartozik például az ovisok nyalókás tesztje is.

Bécsben jelenleg kétezer körül van a napi új fertőzöttek száma és szakértők arra számítanak, hogy húsvét utánra tovább csökken ez az adat. A jelenlegi országos járványügyi intézkedések 2022. április 16-ig vannak érvényben, ezt követően sokan további enyhítésekre számítanak – például a maszkviselés terén. Nem kizárt azonban, hogy Bécs továbbra is egy szigorúbb utat követ majd és például a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kell majd maszkot hordani.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...