Megfelezné a növényvédőszer-használatot Bécs

Megfelezné a növényvédőszer-használatot Bécs

A bécsi közgyűlés egyhangúlag fogadta el az osztrák főváros új stratégiáját a növényvédőszerek használatáról, amelynek célja, hogy 2030-ra feleannyi mezőgazdasági vegyszert használjanak a város területén, mint most.

Bécs Városa a saját hatáskörébe tartozó területeken már az 1980-as évektől kezdve elkezdte csökkenteni a felhasznált növényvédőszerek mennyiségét, és teljesen felhagyott a problémás mezőgazdasági vegyszerek – például a glifozát – alkalmazásával, most azonban még egy lépéssel tovább ment. A biodiverzitás és különösen a rovarfajok sokszínűségének megőrzése érdekében stratégiát dolgozott ki a város területén felhasznált növényvédőszerek mennyiségének minimalizálására.

Az egyeztetés még 2018-ban kezdődött, a stratégia kidolgozásába minden érintettet bevontak. A városi környezetvédelmi hatóságok és mezőgazdasági cégek képviselői éppúgy részt vettek benne, mint a kiskerttulajdonosok és környezetvédelmi szervezetek valamint az állami környezetvédelmi szervek. Az így létrejött stratégia tulajdonképpen egy közös ernyőt képez, amelyet minden résztvevő elfogad és lépésről lépésre megvalósít.

A megvalósítást szolgáló intézkedések között szerepel a résztvevők érzékenyítése és képzése, valamint a növényvédőszerek ház körüli és kiskerti felhasználására vonatkozó törvényi feltételek szigorítása. A stratégia központi eleme a bécsi mezőgazdaságban a fenntartható termelési és növényvédelmi módszerekre való folyamatos átállás, illetve a regionális élelmiszerellátás ösztönzése. Ebben támogatja a mezőgazdasági vállalkozásokat Bécs Város és a Bécsi Mezőgazdasági Kamara Bio-Akcióterve is.

Új, átfogó stratégiájával Bécs Városa élen jár az osztrák tartományok között és azt szeretné elérni, hogy állami szinten is bevezessenek ilyen irányba mutató kezdeményezéseket. Könnyebben lehessen például hozzáférni az ilyen jellegű adatokhoz, több kutatást és fejlesztést végezzenek ezen a területen vagy támogassák azokat a településeket, amelyek önként ilyen vállalásokat tesznek – nyilatkozta Jürgen Czernohorszky Bécs klímavédelmi tanácsnoka a stratégia elfogadása alkalmából. 

A borítókép forrása: Christian Jobst / © PID

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely 2021-ben indult világ körüli turnéra Münchenből és most Bécsben is látogatható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be.

A Soroksári úton épülő City Pearl beruházás részeként eredeti formájában építették újjá a Közvágóhíd terület egykori Fogadóépületét. Az ingatlant szigorú műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően, korhűen módon állították helyre.