Áprilisban indul a földgázbetárolási időszak

Áprilisban indul a földgázbetárolási időszak

A tárolókban a lakosság biztonságos ellátása érdekében kötelezően elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozza meg.

A hazai földgáztárolók feltöltése áprilistól szeptember végéig tart. A földgáz egyetemes szolgáltató által kötelezően betárolandó készlet elhelyezése mellett ebben az időszakban zajlik a földgázkereskedők által, üzleti döntésen alapuló mennyiségek betárolása is.

A hazai tárolókban kötelezően elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg az egyetemes szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztása alapján.

A 2022-2023-as gázévre a MEKH 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolását írta elő az egyetemes szolgáltató MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára, amit október 1-jéig kell a tárolókban elhelyeznie.

A lakosság biztonságos gázellátását a folyamatos behozatal és a hazai kitermelés mellett a tárolókban elhelyezett földgázkészletek garantálják. Magyarország jelentős földgáztárolói kapacitásokkal rendelkezik. A tárolói engedélyesek Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemeltetnek tárolókat.

Az összes magyarországi tárolói kapacitás 6,33 milliárd köbméter.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.