Összefogással mentenék meg Budapest utolsó mocsarát

Összefogással mentenék meg Budapest utolsó mocsarát

A Rákosmentén található Merzse-mocsarat, Budapest egyetlen mocsaras élőhelyét – Rákosmente Önkormányzata rehabilitációs intézkedései ellenére is – a kiszáradás fenyegeti.

A főváros pesti oldalára egykor jellemző mocsaras területek utolsó képviselőjét, a Merzse-mocsarat napjainkban komoly vízhiány fenyegeti, amely egyedülállóan gazdag élővilágára is veszélyt jelent. Ezért Rákosmente Önkormányzata, a Budapest Airporttal közösen rehabilitációs tervet készít, amely szakemberek bevonásával – és amennyiben szükséges, a fővárossal is egyeztetve – pontosan meghatározza, milyen intézkedéseket kell tenni az értékes flóra és fauna megmentése érdekében.

Rákosmente Önkormányzata évek óta folyamatosan figyelemmel kíséri és megelőző intézkedésekkel (vízpótlással, élőhely-rekonstrukciós program támogatásával) igyekszik új életre kelteni a területet. Ehhez a kezdeményezéshez most a Budapest Airport is csatlakozik, 10 millió forinttal támogatva egy olyan mentési terv kidolgozását, amely – mesterséges vízutánpótlást biztosító árkok kialakításával – hatékonyan és hosszú távon segítheti Budapest legháborítatlanabb vizes élőhelyének fennmaradását.

A repülőtér szomszédságában fekvő, fővárosi védettségű természetvédelmi övezet egy rejtett kincsesláda, amely tele van növényritkaságokkal és különleges állatokkal. Az utóbbi években azonban a terület – az éghajlatváltozás és az agglomeráció térnyerése következtében – egyre zsugorodott; nem tudta fenntartani a szükséges vízmennyiséget ahhoz, hogy továbbra is megfelelő otthont biztosítson a mocsarat kedvelő élővilág számára.

Fennmaradása azonban elengedhetetlen, mivel olyan különleges fajok találhatók itt, mint például a pettyes és tarajos gőte, a mocsári teknős és több békafaj. Szívesen költenek itt a barna rétihéják, valamint gyakori szárnyas vendég még a gyurgyalag, a fülemüle, a bölömbika és a karvaly is. Az emlősök közül az őzek, a rókák, a borzok és a menyétek is nagyon jól érzik magukat a mocsaras területen.

Emellett a növényvilág is igen gazdag; megtalálható itt a magassásos, a nádas, a bokorfüzes, a fűz-nyár ligeterdő és a száradó kékperjés láprét is. Számos védett növény, mint a hússzínű ujjaskosbor, a mocsári kosbor, a szúnyoglábú bibircsvirág és egyéb orchideafajok is fellelhetők a területen. Tavasszal egyik legszebb arcát mutatva, virágba borul a mocsár; ekkor a mocsári nőszirom és a fürtös gyöngyike különleges látványában gyönyörködhetünk.

Ezért is tartja fontosnak – Rákosmente Önkormányzatához hasonlóan – a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője, hogy a mocsár fennmaradjon, és ez a ritka élőhely továbbra is a főváros egyik titkos gyöngyszeme legyen.

Jelentős eltérések vannak a balatoni nyaralótérségben eladásra kínálat nyaralók és lakóingatlanok között. A Balaton-parti és a tó környékén lévő települések eladó ingatlanai között 2,2 milliárd forintos kastély, valamint 1,9 millió forint értékű présház is található.

Egyre népszerűbb az önkiszolgálás, miközben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ügyfélkezelésre. Az északi országokban a legmagasabb az ügyfél- és munkavállalói elégedettség, a közép-európai országok is jól állnak ügyfél-elégedettséggel, viszont lényegesen alacsonyabb az alkalmazottak elégedettsége.