Friss részletek jelentek meg a globális minimumadó szabályairól

Friss részletek jelentek meg a globális minimumadó szabályairól

2022. március 14-én publikálta a globális minimumadó végleges modellszabályaihoz kapcsolódó kommentárt az OECD. A kommentár a 2021. december 20-án nyilvánosságra hozott modellszabályok értelmezését és alkalmazását hivatott segíteni.

A modellszabályok több mint 135 ország konszenzusa alapján születtek meg, annak érdekében, hogy véget vessenek az államok közti káros adóversenynek. A Kommentár 230 oldalon keresztül taglalja a modellszabályokkal kapcsolatosan felmerülő jogértelmezési kérdéseket. Terjedelme, illetve technikai mélysége miatt rendkívül részletes és körültekintő feldolgozásra van szükség, hiszen a kommentárból kiolvasható technikai részletek számtalan vállalatcsoport adókötelezettsége kapcsán bírhatnak jelentőséggel.

Magyar szempontból a szabályok kapcsán felmerülő egyik legfontosabb értelmezési kérdés az, hogy a helyi iparűzési adó megfelel-e a szabályok hatálya alá tartozó adók definíciójának. Várakozásaink szerint a most publikált értelmezési segédanyag erre a kérdésre is választ fog adni – részletezte Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.