Gigantikus rezsitámogatási csomagot rakott össze Bécs

Gigantikus rezsitámogatási csomagot rakott össze Bécs

Egy átlagos bécsi háztartás számára az elmúlt időszak energiaár-emelkedései éves szinten 500 eurós pluszkiadást jelentenek. Ennek ellensúlyozására a bécsi városvezetés több mint 124 millió eurós rezsitámogatási csomagot állított össze.

Az elmúlt év során Ausztriában ötszörösére emelkedett a földgáz árindexe és az ukrajnai háború miatt egyelőre nem tudni, hol áll meg a drágulás. Az energiaárak emelkedése egy átlagos bécsi háztartás számára éves szinten már ötszáz eurós pluszkiadást jelent, ami legkésőbb az éves elszámoláskor jelentkezik.

Ennek ellensúlyozására az osztrák főváros vezetése 124,3 millió euró összértékű rezsitámogatási csomagot dolgozott ki – jelentette be Michael Ludwig polgármester a bécsi városháza szociáldemokrata frakciójának kétnapos ülésén 2022. március 15-én.

A kompenzációs csomag három részből tevődik össze. Az alacsony jövedelmű háztartások támogatására összesen 50 millió euró áll rendelkezésre.

Ennek keretében 2022 második negyedévében 262 ezer bécsi háztartás kap automatikusan egyszeri 200 euró rezsitámogatást.

Az energiaszegénységtől sújtottaknak és azoknak, akiknek hátraléka van az energiaszolgáltatóknál, összesen 26 millió eurót különítettek el. Ez több mint négyszerese a hagyományosan erre a célra fordított támogatásnak. Ráadásul kiterjesztették a jogosultak körét is, mivel egyre több olyan háztartás kerül nehéz helyzetbe, amelyik a középosztályhoz tartozik. Becslések szerint az érintett háztartások száma 200 ezer felett lehet.

Bécs ezen kívül támogatja a régi épületek energetikai felújítását, az energiahatékony új épületek építését valamint az ökológiailag fenntartható energiatermelő berendezések létesítését – mint például a napelemek. Erre a célra 48,3 millió euró áll rendelkezésre.

Ezzel a csomaggal gyorsan, társadalmilag érzékenyen és egyszerre célzottan tudunk reagálni – nyilatkoza Michael Ludwig bécsi polgármester a most kidolgozott rezsitámogatási csomag kapcsán.