Tizenöt tonna orvosi eszközzel segít Bécs

Tizenöt tonna orvosi eszközzel segít Bécs

Az orosz támadás hírére három teherautónyi segélyszállítmányt indított útnak Bécs Ukrajnába. A rakomány főleg orvosi eszközökből áll. Michael Ludwig polgármester elmondta, hogy Bécs segíti és támogatja az ott élő embereket.

Az osztrák főváros gyorsan reagált az ukrajnai konfliktus hírére és már útnak is indított három teherautónyi segélyszállítmányt. A berakodáskor Michael Ludwig polgármester elmondta, hogy „ebben a helyzetben különösen fontos, hogy szolidárisak legyünk. Kiemelte továbbá a Bécs és Ukrajna közötti szoros kapcsolatot.

Bécs segít és az emberek mellett áll egy ilyen nemzetközi válsághelyzetben, mint a mostani

– tette hozzá.

A 15 tonnányi segélyszállítmány elsősorban orvosi eszközökből – FFP2-es maszkokból és orvosi védőfelszerelésből – áll, amelyeket a kijevi és odesszai kórházak ovosainak és ápolóinak szánnak.

A ma reggeli események hírére Dr. Michael Ludwig így reagált: „Az Ukrajnából érkező képsorok mélységesen megrendítenek bennünket. Ez egy szomorú és nyomasztó nap. Mélységesen együttérzünk az ártatlan civilekkel, akik a fő elszenvedői ennek a konfliktusnak. Ausztria semleges ország ugyan, de nem vagyunk semlegesek, ha az értékrendünkről van szó. Ezért Bécs kész segíteni a szükséget szenvedőknek”.

Bécs hosszú humanitárius történelemmel rendelkezik, amire büszkék lehetünk: a magyarországi eseményektől a jugoszláv polgárháborún át a közel-keleti konfliktusig – sok ember talált nálunk védelmet és segítséget. Az ukrajnai háború nagyságrendje miatt természetesen szükség lesz az összes osztrák tartomány szolidaritására és erőfeszítésére. De egy percig sincs kétségem afelől, hogy Ausztria újra a legjobb történelmi tradíciói szerint fog cselekedni. Bécs még ma orvosi segélyszállítmányt indít útnak Ukrajnába, amelyet továbbiak követnek – szögezte le Ludwig.

Christoph Wiederkehr polgármester-helyettes elmondta, hogy le kell állítani az oroszok bevonulását Ukrajnába.

A legmélyebben el kell ítélni az oroszok támadását Ukrajna ellen. Ezekben a nehéz órákban Bécs egyértelműen szolidaritását fejezi ki és humanitárius segítséget nyújt – mint a történelem során már oly sokszor. Ezt a saját családom történetével is megerősíthetem, mivel édesapám az 1956-os forradalom során menekült az oroszok elől Ausztriába. Európának most össze kell fognia és mindent meg kell tennie, hogy hatékonyan segíthessen Ukrajnának! – tette hozzá.

Bécs a mostani konfliktustól függetlenül is régóta támogatja Ukrajnát. A Caritas és a Volkshilfe segélyszervezeteken keresztül az oktatás és az egészségügy terén valamint a tiszta ivóvízellátásban segíti az országot. „A jövőben ezeket a programokat tovább bővítjük – jelentette be Ludwig. Ezen kívül az elkövetkező napokban további hét teherautónyi segélyszállítmányt küld Bécs Ukrajnába. 

Hirdetés

Csaknem 14 millió forint adomány gyűlt össze a repülőtér által szervezett jubileumi Runway Run futóverseny bevételeiből. Az adomány egy részét a SUHANJ! Alapítványnak, a másik részét a leukémiás betegek gyógyulását segítő brit Anthony Nolan alapítványnak adja a Budapest Airport.

Összetartunk, hogy senki se fázzon – ez is lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és gyorsítják fel a megújuló energiahordozókra való átállást.

Bővülnek a MÁV-START szolgáltatásai a Budapest–Kecskemét–Szeged vasútvonalon, az utolsó járat mindkét irányba egy órával később indul hétfőtől szombatig. A fővárost és több megyeszékhelyet összekötő vonalon október elsejével indul a fedélzeti vendéglátás is a járatokon.

Október 1-jétől a Decathlon hazai üzleteinek polcairól lekerülnek a PET palackos termékek, a márka ezek forgalmazását megszünteti. A polcokról lekerülő, nem értékesített mintegy 20000 darab PET palackos italt az áruházlánc jótékonysági célra ajánlja fel.