Tananyag lett a felelős állattartás a bécsi iskolákban

Tananyag lett a felelős állattartás a bécsi iskolákban

Az osztrák fővárosban 2015 óta minden harmadik osztályos kap egy füzetecskét, amelyben a házi kedvencek szükségleteiről, a kutyák, macskák és hörcsögök testbeszédéről és az állattartással járó kötelezettségekről olvashat.

Eddig mintegy 115 ezer bécsi harmadik osztályos kapta meg az „Állati profik – háziállatok” című kiadványt, amely a Bécsi Állategészségügyi Hivatal és a Tierschutz macht Schule nevű egyesület közös tájékoztató füzete. Ebben a gyerekek például a házi kedvencek testbeszédéről, az állatvédelmi törvényről és arról olvashatnak, mekkora felelősséget vállal az, aki kisállatot vesz magához. A tanórákon jól használható olvasmányokhoz érdekes rejtvények, feladatok is tartoznak.

A füzet tartalmát most újabb, az internetes kisállat-vásárlásról szóló fejezettel egészítették ki. Ausztriában – néhány kivétellel – szigorúan tilos ugyan közterületen kisállatot árusítani, és az állatvédelmi törvény ide sorolja az internetet is, mégis virágzik ez az üzletág. A város célja, hogy már a legkisebbek is tisztában legyenek azzal, hogy a kisállat nem árucikk, amelyet néhány kattintással megveszünk a netről. Csak  akkor lehet ugyanis véget vetni a kisállat-kereskedelem ezen illegális formájának, ha ez mindenki számára egyértelmű.

A gyerekek ugyanis szívesen osztják meg a tanultakat a barátaikkal és a családtagjaikkal, így például a szüleikkel, hozzátartozóikkal is.

Így az egész lakosságban gyorsabban lehet tudatosítani az állatvédelem fontosságát

– magyarázza Lea Mirwald, a Tierschutz macht Schule egyesület ügyvezetője. Jürgen Czernohorszky, Bécs állatvédelmi tanácsnoka pedig ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy minden gyereknek, aki Bécsben jár iskolába, legalább egyszer mélyre ható ismereteket kell szereznie állatvédelemből.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.