Betörhetnek a kriptovaluták a budapesti ingatlanpiacra

Betörhetnek a kriptovaluták a budapesti ingatlanpiacra

Az elmúlt években a gazdasági hírekből már sokan megismerhették a kriptovaluták és a hozzájuk kapcsolódó pénzpiacok fogalmát.

A belvárosi ingatlanok specialistájaként nálunk már elengedhetetlen volt, hogy foglalkozzunk a témával – hívta fel a figyelmet Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.

Az elmúlt 1-2 évben valóban előfordult már, hogy a vevő kifejezetten azzal a szándékkal érkezett, hogy kriptovalutával vásároljon ingatlant. Viszont egyelőre még egyetlen hasonló ingatlanvételi tranzakció sem tudott megvalósulni, mivel a vevő nem tudta „forintosítani” a kriptopénzt, így nem tudtak szándékai az eladó érdekeivel találkozni – fűzte hozzá a szakértő.

Ebből a jelenségből viszont abszolút levonható a következtetés, hogy hosszútávon egészen biztosan lesz olyan vevőcsoport, aki jelenleg még nincs jelen a budapesti, belvárosi ingatlanpiacon, akik már sikeresen fektettek be kriptovalutába, a realizált profitból, nyereségből pedig szívesen invesztálnának ingatlanokba, hogy a befektetési portfoliójuk több lábon állhasson.

A magyar bankrendszer illetve az adóhivatal viszont jelenleg még nem áll erre készen, hiszen még nem alkották meg azt a keretrendszert, amelyben ezek a tranzakciók megvalósításra kerülhetnének. A Central Home latolgatásai szerint pedig hozhatna egy új vevőcsoportot a budapesti ingatlanpiacra, ha ez a lehetőség megnyílna. Az egyértelműnek tűnik, hogy ez a vevőcsoport kifejezetten magas értékű, exkluzív ingatlanok iránt érdeklődik, ilyen típusú lakásokat szeretne vásárolni.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy vajon a kriptovalutákba való befektetés alternatíva lehet-e hosszú távon a belvárosi ingatlanok vásárlásával szemben. Vajon negatív vagy pozitív hatásokra kell számítani?

Úgy gondoljuk, hogy mivel a kriptovaluták mindenképpen magasabb kockázatú befektetésnek számítanak, ezért a befektetőknek ez csak egy másik portfoliója lehet. Véleményünk szerint ez nem befolyásolja az ingatlanok iránti befektetői kedvet, legyen szó akár külföldi, vagy hazai befektető csoportokról, hiszen minden magasabb kockázatú befektetésnek az az egyik célja, hogy a realizált nyereség egy részét biztonságosabb portfolióba helyezzük át – fejtette ki mondja Ben-Ezra Orran.

A szakértő szerint az ingatlan, főként a belvárosi ingatlanok továbbra is az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőségnek számítanak, ahogyan ez az elmúlt években ismételten bebizonyosodott. A Central Home úgy véli, hogy ha megnyílna az út a kriptovalutákkal is rendelkező vásárlók előtt, akkor ez egy újonnan megjelenő, erős befektetői réteget jelentene, amely számára a belvárosi ingatlanpiac egy nagyon is megfelelő alternatíva lehet a portfolióban.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.