Optimistán tekint 2022-re a Bécsi Repülőtér

Optimistán tekint 2022-re a Bécsi Repülőtér

A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet.

"A légi közlekedés lassan újra magára talál: 2021-ben 10,4 millió utast regisztráltunk Bécsben, harmadával többet, mint a koronavírus első évében, 2020-ban. Az idei év első hónapjai még nagy kihívást jelentenek, de a nyári menetrend 2022. március végi indulásával az utasforgalom jelentős fellendülésére számítunk. A jelenlegi kilátások szerint a teljes 2022-es évben elérhetjük a mintegy 17 millió utast – ismertette a tavalyi évet, és az idei kilátásokat Julian Jäger, a Flughafen Wien igazgatótanácsának tagja.

Mivel a 2022-es nyári menetrend ígéretesnek tűnik, így a tervek szernt a közelmúltban átalakított 2-es terminált még a nyári szezon előtt menyithatja a repülőtér.

A pénzügyi helyzet terén is pozitív fordulatra számít a Bécsi Repülőtér. Bár számításaik szerint 2021 és 2023 között összesen 1,3 milliárd eurós bevételkiesést kell megemésztenük a koronavírus okozta válság miatt, de 2022-ben már gazdasági fordulattal kalkulálnak. Ennek alapja egy hatalmas megtakarítási program, az állami támogatás, mindenekelőtt a várhatóan 2022 márciusában véget érő, a koronavírus miatti elrendelt rövidített munkaidő, valamint az összes munkavállaló elkötelezettsége, amelynek köszönhetően a válságot eddig kényszerű elbocsátások nélkül sikerült leküzdenie a Bécsi Repülőtérnek.

A 2022-es teljes évre vonatkozóan jelentős forgalom- és eredménynövekedést várunk. A válság ellenére a mintegy 20 millió eurós klímavédelmi beruházásaink teljes gőzzel folynak, amelynek eredményeképpen a Bécsi Repülőtéren Ausztria legnagyobb fotovoltaikus rendszere kezdi meg működését, és a távhőellátást szén-dioxid-semleges módon biztosítjuk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a repülőtér működése szén-dioxid-semleges legyen – fejtette ki Dr. Günther Ofner, a Flughafen Wien AG igazgatótanácsának tagja.

A vállalatcsoport szilárd gazdasági alapjának köszönhetően jól átvészelte a jelenlegi válságot. A jelenlegi kilátások alapján 2022-re 560 millió euró körüli bevétel, legalább 172 millió eurós pozitív EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) és legalább 20 millió eurós pozitív éves nettó nyereség várható. A vállalat nettó adósságállománya várhatóan 50 millió euró alá csökken. A beruházások összege mintegy 84 millió euró lesz.

 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.