Digitálissá válik az utastájékoztatás Bécs új metrószerelvényein

Digitálissá válik az utastájékoztatás Bécs új metrószerelvényein

Hamarosan forgalomba állnak a Wiener Linien, Bécs közlekedési vállalatának újgenerációs metrókocsijai.

Negyven év után új, modern metrószerelvényekre szállhatnak át a bécsi közösségi közlekedés utasai. A 2022-ben útjukra induló X-Wagenek Bécs első generációs metrószerelvényeit, az úgynevezett „ezüstnyilakat” fogják váltani. Az új, automata vezérlésű metrókocsik modern külsővel, nagyobb belső térrel és utasbarát tájékoztatási rendszerrel segítik majd a közlekedőket.

Ez utóbbit a Siemens Mobility és a Wiener Linien közösen fejlesztette a bécsi közlekedési rendszerre szabva. Az ajtók fölött a legmodernebb technológiával kialakított kijelzőket helyeznek el, melyek valós idejű információkkal látják el az utasokat. Az adott megállóban aktuálisan zárva maradó ajtók fölött például egy digitális Bécs-térképen mutatják majd a jármű valós helyzetét, a haladási irányt és a következő megállókat. Az aktuálisan nyíló ajtók fölött pedig az átszállási lehetőségeken kívül a többi jármű érkezését, esetleges késéseket is láthatja majd az utazóközönség. A képernyőkről olyan fontos információkhoz juthatnak majd az utasok, mint az esetleges járatkiesések, vagy más aktuális változások a közösségi közlekedés rendszerében. A tervek szerint még a liftek állapotát is jelezni fogja a rendszer.

Az X-Wagen minden szempontból igazán bécsi, hiszen az új metrószerevények az osztrák fővárosban készülnek, a Siemens simmeringi műhelyében. A cég eddig két szerelvényt szállított le a bécsi közlekedési vállalatnak, ezeket éppen tesztelik. A Wiener Linien összesen 34 metrókocsit rendelt, melyek először az U1, U2, U3 és U4 metróvonalakon, később pedig a megújult U5-ös szakaszon közlekednek majd. Az új szerelevényeket kimondottan a bécsi ízlésnek megfelelően alakítják ki, az osztrák főváros utazóközönsége még abba is beleszólhatott, hogy az új kocsikat milyen típusú ülésekkel szereljék majd fel.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.