Külön kríziscsapat segíti csőtörés vagy lakástűz esetén a bécsi bérházak lakóit

Külön kríziscsapat segíti csőtörés vagy lakástűz esetén a bécsi bérházak lakóit

Egész évben, a nap huszonnégy órájában bevetésre kész a bécsi lakásügynökség, a Wiener Wohnen mobil kríziscsapata, amely különböző vészhelyzetekben siet a lakók segítségére.

2020-ban hatszáz, 2021 karácsonyáig több mint ötszáz esethez riasztották a bécsi lakásügynökség, a Wiener Wohnen mobil kríziscsapatát, amely különböző vészhelyzetekben segíti az önkormányzati lakások lakóit. Az esetek felében több lakást is érintő lakástűz, csőtörés vagy áramkimaradás miatt kellett a bérlők segítségére sietniük.

A hétfős csapatot rendszerint a mentők, a tűzoltók vagy a rendőrség értesíti – egy órán belül a helyszínen vannak. Lakástűz esetén ők gondoskodnak például arról, hogy újra legyen áram az épületben, a lakásokat és az épületet megtisztítsák az oltási munkálatok nyomaitól és újra működjön a lift. Amennyiben az érintett lakás nem lakható, új szállást keresnek a lakóknak. A munkájuk nem ér véget a helyszíni segítségnyújtással: addig segítik az érintetteket, amíg az életük vissza nem tér a normális kerékvágásba.

A mobil kríziscsapat számára a karácsonyi időszak különösen sűrű, a helytelenül használt pirotechnikai eszközök ugyanis gyakran okoznak lakástüzet. Három riasztásból egynél erről van szó. A nagyobb biztonság érdekében azt javasolják, hogy mindenki tartsa be a házirendet, semmit ne tároljanak a lépcsőházakban és különösen körültekintően járjanak el, ha például gyertyát gyújtanak. Az anyagi kockázatot pedig lakásbiztosítás megkötésével lehet minimalizálni.

A borítókép forrása: Christian Fürthner / © PID

Szeptember 1-jétől növekednek a pótdíjösszegek a fővárosi közösségi közlekedésben, hogy bérlet- vagy jegyvásárlás helyett senkinek se érje meg inkább bliccelni. A BKK azonban nemcsak ezzel ösztönöz az utazási feltételek betartására.

Ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte. A klímaválság okozta aszály nem kíméli szomszédainkat sem. Az osztrák főváros mégsem aggódik a vízellátás miatt.