Már 300 millió ember használ kriptovalutákat világszerte

Már 300 millió ember használ kriptovalutákat világszerte

Több mint 2500 milliárd amerikai dollárra duzzadt 2021-ben a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja.

A kriptovaluták azt jelentik a pénzügyi világnak, amit az internet jelentett 30 éve a tömegkommunikációnak. Pénzügyi elemzők világszerte hangsúlyozzák: új világrend van születőben, amelyben már megkerülhetetlenek a kriptovaluták, illetve az ezek technológiai hátterét adó blockchain-megoldások.

A kriptovaluták áttörésének számos jele látható 2021-ben. Az év egyik legjelentősebb pénzügyi eseményévé vált, amikor márciusban a legnagyobb bitcoin tőzsdének számító Coinbase mögött álló társaság, a Coinbase Global Inc. tulajdonosai regisztrálták a cég részvényeit a nyilvános kereskedésbe történő bevezetésre a Nasdaq-on. Áprilisban meg is valósult a történelmi IPO, a cég értéke pedig több mint 100 milliárd USA dollárra (USD) emelkedett.

Októberben debütált az első, Bitcoinhoz kötött tőzsdei alap a New York-i Értéktőzsdén, Bitcoin Futures ETF néven. Mivel a legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama idén többször is átlépte a 60 ezer amerikai dollárt, látható, hogy a befektetők szinte mindenből részesedni szeretnének, ami kapcsolatban áll a kriptovalutákba történő befektetéssel, illetve kereskedéssel.

A kriptovaluták teljes piaci kapitalizációjának növekedési üteme rendkívüli: 2013-ban alig érte el az 1 milliárd dollárt, napjainkban azonban már mintegy 2500 milliárd. Tehát a teljes piac 8 év alatt nagyjából 2500-szoros növekedést produkált. Világszerte már több mint 300 millió ember használ kriptovalutát – részletezte az adatokat Krocsek Attila, a BlockBen vezérigazgatója. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú, észt fintech cég igazgatója hozzáteszi: a kriptopiac volatilis, tehát nagy kockázattal járó, de nagy hozammal is kecsegtető pénzügyi termékei egyre nagyobb figyelmet kapnak a hagyományos pénzügyi világ befektetőitől és intézményi szereplőitől egyaránt.

Az elmúlt években megjelent intézményi befektetők, valamint az egyre szélesedő lakossági igények hatására jelentősen megváltozott a piac volumene, ez a trend várakozásaink szerint tovább erősödik 2022-ben is. Ezzel együtt a piac további szabályozásának kérdése is napirenden lesz, ami a kriptovalutával foglalkozó cégek túlnyomó többsége számára jó hír, hiszen a piac tovább tisztul és még elfogadottabbá válik. A technológiai hátteret adó blockchain-alapú megoldások is egyre népszerűbbek lesznek: becslések szerint közel 12 milliárd dollárt költenek majd a cégek világszerte ilyen fejlesztésekre a jövő évben – ismertette Krocsek Attila.

Arra, hogy Magyarországon is egyre nagyobb állami figyelmet kapnak a kriptovaluták, digitális eszközök és az egész piac megfelelő szabályozása, az elemző példaként említi, hogy 2022. január 1-jétől immár az szja-törvény külön szakasza foglalkozik a kriptoeszközökkel. A piac szabályozását azért üdvözli a BlockBen, mert a fintech éppen olyan blockchain alapú megoldásokat kínál magyar és nemzetközi ügyfeleinek, amelyek biztonságosabbá és átláthatóbbá teszik a digitális pénzügyeket.

A növekv�� vásárlási igények miatt pedig a magyar piacon is egyre több izgalmas innováció lát napvilágot a digitális pénzügyi eszközök területén. Ilyen például a BlockBen Index Token, vagyis a BIT néven indított kriptoindex is, melynek előnye, hogy a tulajdonosok változatos portfólióval rendelkezhetnek, így nem csupán egy eszköz piaci mozgásának teszik ki magukat. Azok is belevághatnak, akik kezdők a kriptopiacon és nincsenek tőzsdei ismereteik, hiszen az index menedzselését lefektetett szabályok alapján szakértők végzik el helyettük.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.