Könyvet jelentetett meg elmúlt száz évéről a sakkszövetség

Könyvet jelentetett meg elmúlt száz évéről a sakkszövetség

A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyv az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség 100. születésnapja alkalmából készült.

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából készült.

Körülbelül egy éve vetődött fel a gondolat, hogy a századik évfordulót egy könyvvel köszöntsük

– elevenítette fel az ötlet megszületését Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke a szombati ünnepi eseményen, amelyen megjelentek a magyar sakkélet egykori és mai szereplői, versenyzői, majd elárulta: sok vita folyt arról, milyen is legyen a könyv, mi legyen benne. Készült már sakktörténet a világon a partik, az edzők, a rangos események felidézésével, ők végül úgy döntöttek, a személyeken keresztül ábrázolják a sportág százéves hazai történetét. Az elnök köszönetet mondott a mű készítőinek, valamint azoknak a szereplőknek, akikről az alkotás szól, hiszen nélkülük nem lett volna sakktörténet.

Minden, ami a magyar sakkozásban történik, a 2024-es budapesti sakkolimpia ernyője alatt történik, így ez a könyvbemutató is a rangos esemény égisze alatt zajlik – kezdett új gondolatmenetbe az elnök, és elmondta, hogy a héten megtartotta első informális ülését a sakkolimpia szervezőbizottsága, és lassan elkezdődnek az előkészítő munkálatok.

Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar szövetség idősebb, mint a nemzetközi, mi most ünnepeljük századik születésnapunkat, míg a FIDE majd három év múlva, 2024-ben Budapesten fogja – fűzte hozzá Szabó László.

A mű fő támogatója a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) Nagy Béla programja. A szervezet nevében Dénes Tamás főtitkár hangsúlyozta: a programnak köszönhetően reneszánszát éli a magyar sportkönyvkiadás.

Nádasi Tamás, a sportági szövetség alelnöke, a kötet egyik szerkesztője a szerzők nevében a könyv készítésének nehézségeit is ecsetelte: lassította a munkát a papírhiány és a borítóhiány, ám pénteken elhozhatták a nyomdából a művet, amellyel az volt a céljuk, hogy a centenárium alkalmából méltó emléket állítsanak a magyar sakkozás nagyjainak. A kötetben száz sakkozót mutatnak be a múltból és a jelenből, az életrajzok mellett egy-egy partijukat is elemzik.

Döry Jenő szerkesztő érdekességekről is beszélt. Kevesen tudják, hogy a neves zeneszerző, Erkel Ferenc 1855 és 1859 között a legjobb sakkversenyző volt. Felhívta a figyelmet arra a fejezetre, amelyben a sakkot szerető híres emberekről van szó: többek között Kempelen Farkas, Benyovszky Móric és Karinthy Frigyes sakkszeretetéről is olvashatnak az érdeklődők.

A könyvben az olimpiák résztvevői és a jelenkor játékosai mellett a neves feladványszerzők is megtalálhatók. A bemutatón a szerzők méltatták a műben szereplő nagy alakokat, így az eseményen megjelent Portisch Lajost, a Nemzet Sportolóját is.

A magyar sakk arcképcsarnoka 5000 forintos áron a Magyar Sakkszövetségben vásárolható meg.

A mű nem az első kiadvány, amely idén jelent meg, és a magyar sakk történetével foglalkozik. Júniusban Hét ország sakkvándora címmel jelent meg könyv Maróczy Géza sakknagymester életéről.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.