Felszámolná a nők elleni erőszakot Bécs

Felszámolná a nők elleni erőszakot Bécs

A 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen keretében Bécs nagyszabású érzékenyítő kampányt indított „Állj! Mellém!” mottóval. Arra biztatják a bécsieket, hogy ne fordítsák el a fejüket és hívjanak segítséget, ha egy nőt zaklatnak. Az osztrák főváros 2022-ben összesen 11 millió eurót fordít megelőzésre, áldozatvédelemre valamint a gyermek- és ifjúságvédelem kibővítésére.

Mit tegyek, ha a metrón zaklatnak egy nőt? Hogyan segítsek a szomszédasszonyomnak, akinek kék monokli díszlik a szeme alatt? – Ilyen és hasonló szituációkra mutat megoldási lehetőséget az osztrák főváros legújabb „Állj! Mellém! – Halt! Zu mir!” kampánya, amelynek a nők elleni erőszak felszámolása a célja.

Arra szeretnék megtanítani a bécsieket, hogy ne nézzenek félre, ha például a metrón, a parkban vagy a boltban nőket sértegetnek, aláznak meg, bántalmaznak vagy molesztálnak, hanem segítsenek az áldozatnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a segítőnek kockára kellene tennie a saját testi épségét, de bántalmazás esetén például értesítheti a rendőrséget, sértegetésnél, zaklatásnál pedig odaléphet az áldozathoz és úgy tehet, mintha ismerné, vagy útbaigazítást kérhet tőle. A beavatkozónak ilyenkor mindig az áldozatra kell koncentrálnia, soha nem szabad a zaklatót, bántalmazót megszólítania, és főleg nem letegezni vagy megtámadni.

A 16 Akciónap keretében zajló kampány egyik eleme egy civilkurázsiról szóló installáció a Bécsi Városháza árkádos udvarán, amely mellett elhaladva az arrajárók olyan bécsiek történeteit, üzeneteit hallgathatják meg, akik mertek segíteni. Az installációt december közepén átköltöztetik a Mariahilfer Straßéra, az Emberi jogok terére. Emellett bátorságra bíztató szpotokat mutatnak be a közösségi médiában, tévében, rádióban és infoscreeneken, valamint a pályaudvarokon és tömegközlekedési eszközökön lévő citylightokon is a témával foglalkozó plakátok láthatók.

Az érintettek és a segíteni akarók a rendőrség mellett a 24-Stunden Frauennotrufhoz fordulhatnak, amely egy éjjel-nappal hívható telefonos segélyszolgálat nők és fiatal lányok számára. Ezen kívül 2022-től a Frauenservice Wien (Bécsi Nőszolgálat) workshopokat is indít, ahol a résztvevők megtanulhatják, egy-egy szituációban hogyan tudnak segíteni, kihez fordulhatnak.

Mivel a bántalmazott nőknek gyors és bürokráciamentes segítségre van szükségük, Bécs Városa 2022-ben megduplázza a különböző bécsi erőszakellenes egyesületek támogatását, akik így összesen kétmillió eurót kapnak a várostól. Ezen kívül több forrást biztosítanak a férfiak számára tanácsadást nyújtó szervezeteknek is, így segítve annak megelőzését, hogy a férfiak elkövetőkké váljanak. 2022-ig egy újabb, 50 férőhelyes védett házat létesítenek Bécsben és egy már meglévőt kifejezetten lányok és fiatal nők számára alakítanak át. Az elkövetkező évben Bécs Városa összesen 11 millió eurót fordít erőszakellenes programokra, áldozatvédelemre, megelőzésre valamint a gyermek- és ifjúságvédelem kibővítésére.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.