Koronavírus: Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

Koronavírus: Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

Július eleje óta csaknem 140 ezer embert oltottak be Bécsben Covid19 ellen, 50 százalékukat valamilyen előzetes regisztrációt nem igénylő mobil oltóponton. „Az oltás megy az emberekhez” módszerrel a nyár folyamán 13,1 százalékkal tudták növelni a beoltottak számát. Szeptemberben megkezdték a harmadik oltások beadását is.

Oltóbuszok, oltóhajó, oltás a koncerten, a cirkuszban, a Stephansdomban, a lakótelepeken, a szupermarketben és a bevásárlóközpontban – Bécsben egész nyáron át a legváratlanabb helyeken, előzetes regisztráció nélkül lehetett koronavírus elleni oltást kérni. Július eleje és szeptember vége között összesen 70030 ember élt az alkalommal, ami nagyjából a fele az ebben az időszakban beoltott 139229 embernek. A legnépszerűbbek az oltóbuszok voltak, ahol 9949-en kértek oltást, ezeket a Lugner City bevásárlóközpont (9917), a szupermarketek (8825), a Bécsi Városházánál felállított mobil oltópont (7232), valamint a Stephansdom (5690) követte. Ezen kívül az Austria Centerben is kínáltak előzetes regisztráció nélküli oltást, méghozzá szabad oltóanyag-választás mellett. Ennek keretében 69.199 embert tudtak immunizálni a nyár folyamán.

Bécsben jelenleg a lakosság 64 százaléka kapta meg legalább az első koronavírus elleni oltását, a teljes védettséget a lakosság 61 százaléka szerezte meg az egy- illetve kétadagos oltásokkal. A 30-50 éves korcsoport átoltottsága 70 százalékos, az 50-80 éveseké 80 százalék, a még ennél is idősebbeké pedig 90 százalék körül van.

Harmadik oltás felvételére az osztrák fővárosban 2021. szeptember 2. óta van lehetőség, egyelőre az idős- és ápolási otthonokban oltanak, valamint a kórházi dolgozók immunitását frissítik fel. A harmadik oltást eddig 22044-en kapták meg Bécsben, az idősotthonok lakói és az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok és az óvodai dolgozók jönnek, illetve megint jelentkezhetnek majd egész cégek a dolgozóik újraoltására. Ausztriában egyébként a rizikócsoportok (65 év felettiek, krónikus betegek és azok, akik sok emberrel találkoznak) és az Astra Zenecával oltottak a teljes immunizációt követő 6-9 hónap elteltével vehetik fel a harmadik oltást, míg a többiek 9-12 hónappal a második oltás után. Bécsben éppen ezért úgy számolnak, hogy a harmadik oltások várhatóan 2022 júniusáig eltartanak majd, de erre is kidolgoznak egy pontos menetrendet.

Még a harmadik oltások és az influenza elleni oltás előtt megújította a város az oltásmenedzsment rendszerét, amely a város honlapján, illetve mobiltelefonos alkalmazáson keresztül érhető el. Az újításnak köszönhetően nemcsak egyszerűbb lett az időpontfoglalás, de a rendszer már emlékeztetőt is kiküld az időpont előtt, tájékoztat az aktuális oltási akciókról, illetve csoportos időpontfoglalás is lehetséges például családok számára.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.