Több mint 100 osztály került karanténba Bécsben

Több mint 100 osztály került karanténba Bécsben

A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanulót és 39 pedagógust szűrtek ki igazoltan koronavírus-fertőzöttnek az osztrák főváros iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanácsnok szerint minden a várakozások szerint alakul.

A bécsi oktatási intézményekben pontosan úgy alakulnak a fertőzésszámok, mint ahogyan az várható volt” – ismertette Christoph Wiederkehr alpolgármester és oktatási tanácsnok az első hét iskolai PCR-tesztjeinek eredményét. 2021. szeptember 2. és 9. között a bécsi oktatási intézményekben kötelezően előírt koronavírus-tesztek 270 diáknál és 39 pedagógusnál mutatták ki a fertőzést. Az óvodákban 19 gyereket és 45 óvópedagógust szűrtek ki. Ez azt jelenti, hogy Bécsben már 122 intézményben került legalább egy osztály két hétre karanténba, és 21 óvodában is be kellett zárni csoportokat. Két óvodát pedig egy az egyben bezártak koronavírus-fertőzöttek miatt.

Bécsben egyébként nagyon szigorúak a karanténszabályok. Tíz év alattiak esetében az egész osztály tíz napra karanténba kerül, ha bármelyik gyerek tesztje pozitív lesz, és csak ezt követően térhetnek vissza – negatív teszt birtokában – az iskolába. Egyes esetekben a hivatal azonban másképp is dönthet. Mivel a beoltott tanulók továbbra is járhatnak iskolába, Wiederkehr az oltás felvételére buzdít minden 12 év felettit. Ennek megkönnyítésére előre meghatározott napokon oltóbuszok állomásoznak Bécs ötven legnagyobb oktatási intézményénél. Ezeknél nemcsak a diákokat, de a tanárokat és a szülőket is beoltják, ha kérik. Az osztrák fővárosban a 12-15 éves korosztály 30 százaléka, a 16-19 éveseknek pedig 50 százaléka kapta meg eddig legalább az első koronavírus elleni oltását.

A pozitív koronavírus-tesztekkel és a karanténnal kapcsolatban Wiederkehr elmondta: „A_z a lényeg, hogy a gargalizálós PCR-tesztek segítségével gyorsan azonosítani tudjuk a fertőzötteket és meg tudjuk szakítani a fertőzési láncot. Az elkövetkező hetekben is erre koncentrálunk majd, hogy nyitva maradhassanak az iskolák!_”

A borítókép forrása: Christian Jobst / © PID

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.