Tovább bővül a fővárosi rollermegosztók piaca

Tovább bővül a fővárosi rollermegosztók piaca

150 elektromos járművel indítja el budapesti rollermegosztó szolgáltatását Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója, a TIER. A német cég a legújabb fejlesztésű újgenerációs, ”TIER V” típusú e-rollerjeit hozza el a magyar fővárosba, amelyek kifejezetten az európai nagyvárosok útviszonyaira lettek optimalizálva. A járművek akkumulátorait közvetlenül a helyszínen cserélik ki a társaság munkatársai, ezzel biztosítva a rollermegosztó rendszer klímasemlegességét.

Budapest a legújabb nagyváros, ahol a berlini székhelyű TIER elérhetővé teszi a közlekedés megújítására irányuló szolgáltatásait. Így mostantól a magyar főváros belső kerületeiben is a nap huszonnégy órájában a felhasználók rendelkezésére állnak a társaság elektromos rollerjei. A világ több mint százharminc városában jelen lévő TIER a városvezetéssel szoros együttműködésben kiemelt figyelmet fordít a különböző kerületekre vonatkozó, az e-rollerek használatát és parkolását szabályozó előírások betartására.

Új, környezetbarát és fenntartható közlekedési alternatívát kínálunk a budapestieknek, illetve az ide látogató vendégeknek. A TIER elektromos rollerjeinek segítségével károsanyag-kibocsátás nélkül juthatunk el a város egyik pontjából a másikba. A fővárosi utak forgalmának enyhítése mellett járműveinkkel Budapest legizgalmasabb helyeit is gyorsabban és egyszerűbben felkereshetik a felhasználók, így szolgáltatásunk elindításával az újranyitást is segítjük” – mondta el Lendvai Tímea, a TIER magyarországi képviselője.

A TIER e-rollerek lemerült akkumulátorai a helyi üzletekből és kávézókból álló, folyamatosan bővülő partnerhálózat tagjainál cserélhetőek feltöltöttekre. A társaság saját alkalmazottakból álló csapata ezeken az átvevőpontokon cseréli ki a lemerült akkumulátorokat feltöltöttekre, jelentősen csökkentve ezzel a rendszer üzemeltetése érdekében megtett utakat. Ennek a fenntarthatósági szempontból komoly áttörést jelentő módszernek köszönhetően a társaság rollermegosztó szolgáltatása teljesen klímasemlegessé vált 2020 januárjától. Ezen túlmenően a TIER minden telephelyén zöld energiát használ, járművei pedig elektromos meghajtásúak az emisszió csökkentése, elkerülése érdekében. A TIER ökológiai lábnyomának további csökkentését segíti az is, hogy a cég e-rollerjei jelenleg a leghosszabb élettartamúak a piacon.

A fenntarthatóság kiemelten fontos számunkra, és ez a szolgáltatásaink minden elemét meghatározó alapérték is egyben. Felelősséget vállalunk tevékenységünkért, amely minden esetben megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi és társadalmi normáknak” – mondta el Lendvai Tímea, a TIER budapesti City Managere.

A társaság piacra lépésének részeként nemrégiben nyitotta meg Tech Hub néven magyarországi technológiai innovációs központját a Makery magyar digitális termékfejlesztő csapat felvásárlását követően. Ezzel Berlin és London mellett Budapest lett a harmadik olyan város, ahol az IT-szakemberek és designerek a TIER felhasználóinak szánt alkalmazásokon dolgoznak. A magyar szakemberek – kezdetben még a Makery munkatársaiként – már 2018-tól, vagyis szinte a TIER elindítása óta együtt dolgoznak a német vállalattal.

A budapesti fejlesztőközpontnak jelenleg harminc munkatársa van, de már a rövidtávú terveink között is szerepel a létszám megduplázása. Rengeteg új feladaton dolgozunk, mivel minden új város, új jármű, új szabályozás, új fizetési megoldás egyben új fejlesztési feladatot is jelent. Mindemellett a TIER-re a kezdetektől jellemző a folyamatos innováció, ami további fejlesztéseket igényel” – mondta el Zsédely Balázs, a budapesti Tech Hub igazgatója.

Európai alapítású vállalatként a TIER kifejezetten a kontinens nagyvárosainak adottságait figyelembe véve alakította ki járműveit. A társaság a legmodernebb, újgenerációs, “TIER V” elektromos rollerjeit hozta el Budapestre. Az új típus folyamatos nagyvárosi használatra lett tervezve, várható élettartama 5 év, de teljes modularitásának köszönhetően minden alkotóeleme cserélhető vagy javítható, így tulajdonképpen bármeddig használható. A TIER V széles, nagyméretű kerekei segítenek abban, hogy úthibák esetén, illetve keskeny utcákon is könnyen és biztonságosan irányítható legyen a roller. A közlekedés biztonságát olyan továbbfejlesztett megoldások szolgálják, mint a három, egymástól függetlenül működő fék, a stabil fogást biztosító kormány és a kifejezetten erős fényű lámpa. Az e-roller indexszel is fel van szerelve a 360 fokos láthatóság érdekében, s ennek köszönhetően a felhasználó biztonságosan jelezheti irányváltási szándékát. A járművek mindegyike fel van szerelve új fejlesztésű első és hátsó jelzőfényekkel. A felhasználók kényelmét szolgálják az olyan további extrák, mint a széles fellépő és a vezeték nélküli telefontöltő. A TIER rollermegosztó szolgáltatása ezeknek az extráknak köszönhetően kiemelten biztonságosnak tekinthető, és jobb felhasználói élményt is nyújt egyben. A felhasználókat a fentieken túl egy minden útra kiterjedő biztosítás is védi.

 A TIER klímasemleges e-rollerjeivel a szolgáltatás hazai elindítását követően elsőként a VIII., a IX. és a XI. kerület határain belül utazhatnak a felhasználók. Ezt a területet elhagyva a jármű sebessége automatikusan 5 kilométer/órára csökken, a rollerek kijelölt zónán túli parkolását pedig különdíj felszámolásával kívánják megelőzni. A TIER a további kerületekkel is tárgyalásokat folytat a működési terület bővítése érdekében.

A szolgáltatást első alkalommal kipróbálók a BUDAPEST kóddal térítésmentesen juthatnak két feloldáshoz és egy 20 perces utazáshoz. A TIER használatához a mobilalkalmazás letöltését követően a felhasználó az appban elérhető térképen keresheti meg a hozzá legközelebb eső rollert, amelyet a kormányon található QR-kód beolvasásával tud aktiválni. Az utazás egy megfelelő parkolóhelyet keresve a kitámasztó lehajtásával, majd a TIER appban a „Használat befejezése” gomb megérintésével fejezhető be.

A feloldási díj 250 forint, a rollerezés percdíja pedig 50 forint. A fizetés bankkártyával és PayPalon keresztül egyaránt lehetséges.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.