Özönlöttek a turisták nyáron Horvátországba

Özönlöttek a turisták nyáron Horvátországba

2021. augusztusában Horvátország 4,3 millió turistát fogadott, akik 30,7 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez az eredmény a turisták számát tekintve 59, az általuk eltöltött éjszakák vonatkozásában 46 százalékkal haladja meg a tavalyi év ugyanezen időszakában jegyzett mutatókat. A vendégéjszakák megoszlását illetően 26,7 millió volt a külföldi és 4 millió a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma.

A legtöbb vendégéjszakát Isztrián (8,6 millió), Split-Dalmát (5,8 millió), illetve Tengermellék-Hegyvidék megyében (5,7 millió) jegyezték. Őket követi Zára (4,8 millió éjszaka) Šibenik-Knin (2,3 millió) és Dubrovnik-Neretva megye (1,9 millió). A legtöbb látogatót vonzó célpontok: Dubrovnik (164 000), Split (160 000), Rovinj (149 000), Medulin (125 000) és Poreč (125 000). A küldőpiacokat illetően augusztusban a legtöbb turista Németországból (1,1 millió), Lengyelországból (338 000), Ausztriából (317 000), Csehországból (250 000), Szlovéniából (239 000) és Olaszországból (205 000) érkezett. Ezekből az országokból a tavalyi év augusztusához képest Németországból 83 százalékkal, Lengyelországból 7 százalékkal, Ausztriából 182 százalékkal, Csehországból 30 százalékkal, Olaszországból 100 százalékkal több vendég látogatott el Horvátországba, míg a szlovén turisták számában nem volt változás.

Elégedettek lehetünk az első nyolc hónap eredményeivel, és itt szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a fáradozásáért, a munkájáért és a felelősségvállalásáért. A turisztikai idénynek még közel sincs vége, hiszen jelenleg is több mint 680 000 turista tartózkodik Horvátországban, ami megegyezik a 2019 -es év ugyan ezen idején mért vendégszámmal. Ez egy nagyszerű felütés szeptember hónapra, melyben ugyan ilyen ütemben szeretnénk továbbhaladni annak érdekében, hogy megalapozzuk a gazdasági fejlődés további fellendítését és a sikeres jövő évi turisztikai szezont. Különösen nagy örömmel tölt el, hogy kiváló pénzügyi eredményeket könyvelhetünk el” – jelentette ki Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter.

A szálláshelyek típusát illetően a legkeresettebbek a magánszállások, a kempingek és a szállodák voltak, amelyek közül a vendégéjszakák számában az előző évhez képest a legnagyobb növekedést a kempingek (93 százalék) és a szállodák (86 százalék) érték el, míg a magán szálláshelyek és a hajós charterek mint egy 35 százalékos növekedést regisztráltak. 2019. augusztusához képest a legjobb eredményeket a kempingek (2 százalék) és a hajós charterek (1 százalék) mutatják.

„Magunk mögött hagytuk a nyári főidényt, melyben az egész horvát turisztikai ágazat kiváló munkát végzett. Az előttünk álló hetekben a legfontosabb partnereinktől és az utazásszervezőktől beérkezett előrejelzések alapján nagyon jó turistaforgalomra számíthatunk. Az utószezonra több promóciós tevékenységet is előkészítettünk annak érdekében, hogy Horvátország a turisztikai piacon továbbra is mint színvonalas, sokszínű és mindenekelőtt biztonságos úti célként jelenjen meg, ahol betartják az előírt járványügyi intézkedéseket" – ismertette Kristjan Stanicic, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal igazgatója.