Özönlöttek a turisták nyáron Horvátországba

Özönlöttek a turisták nyáron Horvátországba

2021. augusztusában Horvátország 4,3 millió turistát fogadott, akik 30,7 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez az eredmény a turisták számát tekintve 59, az általuk eltöltött éjszakák vonatkozásában 46 százalékkal haladja meg a tavalyi év ugyanezen időszakában jegyzett mutatókat. A vendégéjszakák megoszlását illetően 26,7 millió volt a külföldi és 4 millió a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma.

A legtöbb vendégéjszakát Isztrián (8,6 millió), Split-Dalmát (5,8 millió), illetve Tengermellék-Hegyvidék megyében (5,7 millió) jegyezték. Őket követi Zára (4,8 millió éjszaka) Šibenik-Knin (2,3 millió) és Dubrovnik-Neretva megye (1,9 millió). A legtöbb látogatót vonzó célpontok: Dubrovnik (164 000), Split (160 000), Rovinj (149 000), Medulin (125 000) és Poreč (125 000). A küldőpiacokat illetően augusztusban a legtöbb turista Németországból (1,1 millió), Lengyelországból (338 000), Ausztriából (317 000), Csehországból (250 000), Szlovéniából (239 000) és Olaszországból (205 000) érkezett. Ezekből az országokból a tavalyi év augusztusához képest Németországból 83 százalékkal, Lengyelországból 7 százalékkal, Ausztriából 182 százalékkal, Csehországból 30 százalékkal, Olaszországból 100 százalékkal több vendég látogatott el Horvátországba, míg a szlovén turisták számában nem volt változás.

Elégedettek lehetünk az első nyolc hónap eredményeivel, és itt szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a fáradozásáért, a munkájáért és a felelősségvállalásáért. A turisztikai idénynek még közel sincs vége, hiszen jelenleg is több mint 680 000 turista tartózkodik Horvátországban, ami megegyezik a 2019 -es év ugyan ezen idején mért vendégszámmal. Ez egy nagyszerű felütés szeptember hónapra, melyben ugyan ilyen ütemben szeretnénk továbbhaladni annak érdekében, hogy megalapozzuk a gazdasági fejlődés további fellendítését és a sikeres jövő évi turisztikai szezont. Különösen nagy örömmel tölt el, hogy kiváló pénzügyi eredményeket könyvelhetünk el” – jelentette ki Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter.

A szálláshelyek típusát illetően a legkeresettebbek a magánszállások, a kempingek és a szállodák voltak, amelyek közül a vendégéjszakák számában az előző évhez képest a legnagyobb növekedést a kempingek (93 százalék) és a szállodák (86 százalék) érték el, míg a magán szálláshelyek és a hajós charterek mint egy 35 százalékos növekedést regisztráltak. 2019. augusztusához képest a legjobb eredményeket a kempingek (2 százalék) és a hajós charterek (1 százalék) mutatják.

„Magunk mögött hagytuk a nyári főidényt, melyben az egész horvát turisztikai ágazat kiváló munkát végzett. Az előttünk álló hetekben a legfontosabb partnereinktől és az utazásszervezőktől beérkezett előrejelzések alapján nagyon jó turistaforgalomra számíthatunk. Az utószezonra több promóciós tevékenységet is előkészítettünk annak érdekében, hogy Horvátország a turisztikai piacon továbbra is mint színvonalas, sokszínű és mindenekelőtt biztonságos úti célként jelenjen meg, ahol betartják az előírt járványügyi intézkedéseket" – ismertette Kristjan Stanicic, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal igazgatója.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.