Horvátország várja a magyar turistákat, akik egyre könnyebben utazhatnak az Adriára

Horvátország várja a magyar turistákat, akik egyre könnyebben utazhatnak az Adriára

A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete sajtótájékoztatót tartott június 29-én, szerdán, amelyen ismertették az aktuális horvátországi intézkedéseket, a határátlépés feltételeit, a Safe Stay in Croatia projektet és az eddigi turisztikai eredményeket. Higgyetek nekem, ott voltam – ez a jelenleg is futó marketingkampány neve, amelyet egy rövid promóciós film révén be is mutattak.

Mivel Magyarország jelenleg az ECDC (Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) zöld listáján szerepel, a magyar állampolgárok ugyanolyan feltételekkel utazhatnak Horvátországba, mint a világjárvány előtt – tehát érvényes személyes okmányokkal és további korlátozások nélkül. A magyar kormány június 23-i rendelete a Horvátországból Magyarországra történő beutazásra vonatkozó minden korlátozást eltörölt, így a magyar állampolgárok Horvátországból történő visszatérése (kivéve a repülővel történő érkezést) megegyezik a pandémiát megelőző időszakkal – nincs érvényben semmilyen további korlátozás, karantén vagy teszt-oltási igazolás kötelezettség.

A magyar turisták számának és az általuk eltöltött vendégéjszakák növekedése az év első felében

Az E-visitor rendszer adatai szerint 2021 első felében összesen valamivel több, mint 54 000 magyar turista látogatott el Horvátországba, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma több mint 230 000. Az előző év azonos időszakához képest ez közel 90 százalékos növekedését jelent a turisták számát, 105 százalékot pedig vendégéjszakákat illetően.

Valamennyi tengerparti megyében megnövekedett a magyar turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, a legnagyobb növekedést Isztria megyében könyvelték el, ahol a magyarok száma 150 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 165 százalékkal növekedett a tavalyi év első félévhez képest. A legtöbb vendégéjszakát a következő településeken realizálták: Rovinj, Vir, Crikvenica, Opatija, Poreč.

A Golden Pen-díj átadása

Az Aria Hotelben megrendezett sajtóeseményén a HTZ budapesti irodája átadta a Golden Pen díjakat azoknak a magyar újságíróknak, akik 2020-ban jelentős sajtóanyagokat tettek közzé Horvátországról. Díjazottak: Lakatos Melinda a Femcafe.hu-n megjelent cikkért, Pató Márton és Kupec Zsolti az M2Petőfi TV riportjaiért, Toppler Dorina az influencerek kategóriájában az toppdorina Instagram oldalon közzétett bejegyzéseiért és Nagy Vivien a Fifty pair of shoes blogon megjelent anyagáért. A díjátadó ünnepségen és az isztriai tanulmányúton részt vett Élő Bence– az Élj Határok Nélkül közösségi oldalakon megjelent bejegyzéseiért az influencer kategória döntőse, valamint a TV-s anyagok kategóriában Bárány Róbert és Molnár Gábor, akik az OZONE TV-n a kevésbé ismert horvát úti célokat bemutató „Croatia-Off the beaten track" című filmnek köszönhetően kerültek be a döntősök közé.

Bárány Róbert egy röviden prezentálta isztriai tartózkodásukat, melynek során új anyagot is rögzítettek Horvátországról, melyet hamarosan az OZONE TV is bemutat.

Új utazási lehetőségek Horvátországba

Idén nyáron először indul útjára a Budapestet és Zadarral összekötő repülőjárat (RyanAir). A hetente kétszer (csütörtökön és vasárnap) üzemelő járat nem csak azoknak nyújt remek lehetőséget, akik Dalmáciába indulnak nyaralni, hanem azoknak is, akik egy rövidebb city break kiruccanásra vágynak. Egy másik új lehetőség a horvátországi utazáshoz a Budapest és Rijeka/Split közötti vonatjárat (Regio Jet), amely a nyári hónapokban naponta üzemel. A május végén megejtett első vonatúton magyar újságírók is részt vettek, akik ennek köszönhetően néhány napot töltöttek el Splitben és környékén. Erről az utazásról Szántó Zoltán, a Turizmus.com Magazin főszerkesztője tájékoztatta a jelenlévőket.

A Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, H. E. Mladen Andrlić is köszöntötte a jelenlévőket, majd a program hivatalos része után a Pannon Borbolt pécsi borkereskedő által forgalmazott horvát borokat kóstolhatta meg a közönség.