Rajtol a Tour de Hongrie

Rajtol a Tour de Hongrie

Kedden este Siófokon, a Fő téren került sor a Tour de Hongrie csapatbemutatójára. Huszonkét csapat 130 kerékpárosa vesz részt a szerdán rajtoló Magyar Kerékpáros Körversenyen.

Minden idők eddigi legrangosabb magyar körversenyén nyolc WorldTeam, kilenc ProTeam, négy kontinentális csapat és a magyar válogatott versenyzői vesznek részt, öt kontinens huszonnyolc országából érkeztek résztvevők körversenyünkre. Nemcsak a világ legjobb csapatai részéről kap nagy figyelmet a Tour de Hongrie, a nemzetközi média figyelme is felülmúl minden eddigit: a következő öt napban a világ százötven országában közvetítik élőben a magyarországi eseményt a televíziós társaságok, a világ minden kontinensén csaknem 800 millió tévénézőhöz juthatnak el a hazánkban forgatott felvételek.

Nagyon készültünk erre a csapatbemutatóra, de közben fél szemmel néztük, hogy mi történik Olaszországban. A Tour de Hongrie címvédője, Valter Attila ma hatodik lett, ezzel átvette a fehér trikót a Giro d’Italián, ez sporttörténeti siker! Az olasz versenynek van egy másik magyar indulója is, Dina Márton, aki két éve ezüstérmes volt a Magyar Körversenyen, óriási, hogy ilyen remek bringásaink vannak – nyilatkozta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.

Nagyon sokat dolgoztunk az előző hónapokban a kollégáimmal, soha ilyen jól nem álltunk, olyan jó lenne ez a verseny, mint még soha, ha nem nyomná rá a bélyegét a koronavírus-járvány, rengeteg pluszfeladatot ad nekünk. Mégis, remélem, ez már nem sokáig tart, s a Tour de Hongrie a nyitásnak jelképes eseményévé válhat – tette hozzá.

A főszervező köszöntője után vastaps kísérte a Siófoki Kórház-Rendelőintézet egészségügyi dolgozóinak Jerusalema-táncát, a szervezők nevében is köszönetet mondunk áldozatos munkájukért! A város nevében Dr. Nagy Gábor, Siófok alpolgármestere köszöntötte a vendégeket.

A turizmus szempontjából nagyon fontos, hogy meg tudjuk mutatni a világnak Magyarország természeti és épített értékeit. Nincs még egy olyan sportág, mint az országúti kerékpározás, amely ilyen jól meg tudja mutatni a világnak értékeinket, ezért van óriási jelentősége annak, hogy ebben az évben már százötven országban közvetítik élőben a televíziók a Tour de Hongrie versenyét. Köszönet illet mindenkit, aki lehetővé tette, hogy eddig eljussunk – egészítette ki Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie május 12-én szerdán Siófokról rajtol, a nemzetközi mezőny a Siófok, Kaposvár, Balatonfüred, Nagykanizsa, Veszprém, Tata, Balassagyarmat, Gyöngyös-Kékestető, Budapest útvonalon öt versenynap alatt, hét megyét (Somogy, Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves), illetve tizennyolc várost (köztük két megyeszékhelyt, Kaposvárt és Veszprémet, valamint a fővárost, Budapestet), összesen 113 települést érint majd. Ebben az évben huszonkét csapat vesz részt a versenyen, minden együttes hat kerékpárossal állhatott rajthoz a tizenhat-millió forintos összdíjazású Magyar Körversenyen. A rangos nemzetközi mezőny az öt versenynap során összesen 792 kilométert tesz meg, s ezalatt 7954 méternyi szintemelkedést is leküzd.

A kerékpárversenyen díjat kapnak a szakaszgyőztesek, az összetett legjobbja viselheti majd a sárga megkülönböztető mezt, de különdíjat kap a gyorsasági (zöld mez) és a hegyi pontverseny (piros mez) legjobbja. A fehér mezt viselhető a versenyben legjobb magyar kerékpáros, de a csapatversenyben is győztest hirdetnek majd a viadal végén. A 42. Tour de Hongrie összdíjazása meghaladja a 16 millió forintot.

A Tour de Hongrie kommunikációs partnere, az A. S. O. segítségével minden eddiginél több televíziós megjelenést tud biztosítani a magyar viadal számára, világszerte, valamennyi kontinensen látható lesz a Magyar Körverseny, csaknem 800 millió ember számára válik elérhetővé. Óriási áttörés, hogy 150 országban élőben közvetítik majd a verseny szakaszait.

A 42. Tour de Hongrie programja:

  • 2021. május 12. szerda, 1. szakasz, Siófok–Kaposvár (173 kilométer)
  • 2021. május 13. csütörtök, 2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 kilométer)
  • 2021. május 14. péntek, 3. szakasz, Veszprém–Tata (142 kilométer)
  • 2021. május 15. szombat, 4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (202 kilométer)
  • 2021. május 16. vasárnap, 5. szakasz, Budapest–Budapest (92 kilométer)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.