Budapest rendezheti a 2024-es Sakkolimpiát

Budapest rendezheti a 2024-es Sakkolimpiát

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) december 6-án online megtartott kongresszusán döntött a 2024-es Sakkolimpia házigazdájáról, és az egyedül pályázó Budapestnek ítélte legrangosabb versenyének megrendezését.

A világ ötödik legnagyobb sporteseményeként számon tartott világversenyt Magyarország korábban még soha nem rendezte meg. A 46. Sakkolimpiának a tervek szerint a Hungexpo ad majd otthont 2024 szeptemberében, várhatóan 3500 résztvevővel.

A Sakkolimpiák történetében Magyarország a férfiaknál háromszor (a nemhivatalos sakkolimpiákat is beleszámítva ötször), a nőknél pedig kétszer diadalmaskodott. A budapesti rendezvény azért is lesz kiemelt jelentőségű, mert az 1924. július 20-án megalapított FIDE akkor ünnepli százéves születésnapját.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.