Kijutott az Európa-bajnokságra a magyar labadarúgó válogatott!

Kijutott az Európa-bajnokságra a magyar labadarúgó válogatott!

A november 12-én a Puskás Arénában zárt kapuk mögött lejátszott pótselejtezőn a magyar nemzeti csapat az utolsó pillanatokban fordítva 2-1-re legyőzte Izlandot, és ezzel kijutott a részben hazai rendezésű 2021-es labdarúgó Európa-bajnokságra.

Az év meccseként beharangozott EB-pótselejtező nem indult jól a magyar válogatott számára. A papíron valamivel erősebbnek tartozz izlandi csapat a 11. percben vezetést szerzett. A szigetországiak legnagyobb sztárja Gylfi Sigurdsson szabadrúgásánál Gulácsi Péter nagyot hibázott, kicsúszott a kezéből a labda, és a hazaiak kapujában kötött ki.

A félidő további részében sem játszott jól a csapat. A második játékrészben átvettük az irányítást, de sokáig nem sikerült felőrölni a sziklaszilárdan védekező izlandiak hátsó alakzatát. Ez csak a mérkőzés hajrájában jött össze, a 88. percben a nem sokkal korábban csereként beállt Loic Nego góljával meglett az egyenlítés. És amikor már mindenki a kétszer tizenöt perces hosszabbításra készült, a magyar csapat egyik legfontosabb játékosának, és az utóbbi évek legnagyobb tehetségének számító Szoboszlai Dominik a saját térfelünkről indulva vezette a kék mezes védők között a kapura a labdát, majd húsz méterről laposan a hosszú alsó sarokba tekert. A 2-1-es győzelem azt jelenti, hogy a 2016-os után a (2020-ról a koronavírus miatt egy évvel későbbre, 2021-re halasztott) 2020-es labdarúgó Európa-bajnokságon is ott lesz a magyar nemzeti csapat.


Eb-pótselejtező

Magyarország–Izland 2–1 (0–1)

Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött, játékvezető: Björn Kuipers (holland)

Magyarország:
Gulácsi Péter – Botka Endre, Orbán Willi, Szalai Attila – Fiola Attila (Lovrencsics Gergő, 61.), Kalmár Zsolt (Sigér Dávid, 61.), Nagy Ádám (Loic Nego, 84.), Szoboszlai Dominik, Holender Filip (Nikolics Nemanja, 72.) – Szalai Ádám. (Könyves Norbert, 84.), Sallai Roland
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (a koronavírus-fertőzése miatt segítője, Cosimo Inguscio helyettesítette a kispadon)

Izland:
Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Sigurjónsson, A. Gunnarsson (Skúlason, 83.), B. Bjarnason – G. Sigurdsson, A. Finnbogason (A. Gudmondsson, 73.)
Szövetségi kapitány: Erik Hamrén

Gólszerzők: Loic Nego (88.), Szoboszlai Dominik (90+2.) illetve Gylfi Sigurdsson (11.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.