Női kézilabdázóink Győrben küzdhetnek az Olimpiáért

A nemzetközi Kézilabda Szövetség döntése alapján Magyarország rendezheti a női kézilabdázók egyik olimpiai selejtező tornáját 2020. március 20. és 22. között.

Bár a közelmúltbeli Világbajnokságon nem sikerült elérni a selejtezőtornára való kvalifikációt, az eredmények kedvező alakulása miatt a tavalyi Európa-bajnokságon elért hetedik helyezésnek köszönhetően mégis részt vehetnek rajta női kéziseink. Az IHF döntése értelmében Spanyolország, Montenegró és Magyarország lesz a 3 házigazda.

Mindegyik csoportban 4-4 válogatott szerepel majd, és kettő jut ki Tokióba az ötkarikás játékokra. A magyar válogatott ellenfelei a világbajnoki harmadik Oroszország, a hatodik helyezett Szerbia, valamint Ázsia második legerősebb csapataként Kína. Már az is biztossá vált, hogy a mérkőzéseket Győrben, az Audi Arénában rendezzük meg.

Acsoportbeosztás ugyanakkor még változhat, hiszen Oroszországot a sok doppingeset, és a teljesítményfokozó szerek használatának központi irányításának vádja miatt kizárták a soron következő Olimpiáról. Ennek értelmében a tiszta sportolói nem oroszként, hanem a NOB zászlója alatt indulhatnak, viszont az ország csapatként nem vehet részt a játékokon. Természetesen történt fellebbezés, de a döntés jogerőre emelkedése miatt akár még változhat is az ellenfelünk márciusig.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.