Az MNB utoljára csökkentette az alapkamatot

A tavaszi sokszoros alapkamat csökkentés után a Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, felhagy a módosításokkal, valamint nem lazítja tovább monetáris politikáját sem. A jelenlegi kamatszint miatt az infláció sem fog nagymértékben változni a közeljövőben.

Az MNB új kamatcsökkentési ciklusba kezdett idén márciusban. Ekkor 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot 1,35%-ról 1,20%-ra. A csökkentés ebben az ütemben folytatódott, áprilisban 1,20%-ról 1,05%-ra esett az alapkamat. Májusban a bizottság úgy döntött, hogy tovább lazít monetáris politikáján, aminek hatására az alapkamat 0,9%-ra módosult. A betéti kamat továbbra is negatív értéken maradt (-0,05%). Az egynapos (O/N overnight) kamatszintet az alapjául szolgáló kamattal 1,15%-ra változtatta.

Az MNB legutóbbi ülésének végére egyértelműen kirajzolódott, hogy a központi bank már nem tervez további kamatcsökkentést, valamint, hogy a közeljövőben nem kívánja tovább lazítani monetáris politikáját. Ezt a feltételezést látszik alátámasztani az MNB azon nyilatkozata, miszerint a jelenlegi kamatszint középtávon lehetővé teszi, hogy az inflációs ráta a 3%-os érték körül mozogjon.

Az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője, František Kovács szerint „A reálbérek növekedése és a pénzügyi ösztönzőket tartalmazó állami költségvetés 2017 után védi majd a lassuló árnövekedést. Ezen felül az uniós források gyorsabb lehívása, az erős fogyasztói kereslet és az építőipar fellendülése fokozatosan serkentik majd az infláció alakulását és általános gazdasági növekedéshez vezetnek_.”_ Előreláthatóan az infláció továbbra is a 3%-os érték alatt marad 2018 első feléig, ez azonban veszélyt is hozhat a magyar gazdaságra.  Idén a fogyasztói árak emelkedése még valamivel 0% felett lesz, a jövő évre azonban ennek már 2% fölé kellene emelkednie.

Az MNB feljegyzéseiben nem találunk további arra utaló jeleket, hogy a monetáris bizottság tervez-e egyéb módosításokat a közeljövőben. Fennáll a lehetősége annak is, hogy az MNB népszer��sége a közelmúltban végrehajtott intézkedéseinek köszönhetően romlani fog, ami az elkövetkezendő hónapokban a pénzpiac likviditással kapcsolatos eszközeiben változáshoz vezethet.

Áprilisban tovább folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A BUX 4,2 százalékkal nőtt márciushoz képest. A BÉT-en új cég is debütált a múlt hónapban, és ETF_bevezetésre is sor került.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

A Magyar Sport Napja alkalmából bemutatták azokat a ruhakollekciókat, amelyeket a párizsi ötkarikás játékokon viselni fog a magyar csapat. 80 nappal az olimpia megnyitója előtt bejelentették a két csapatkapitányt is.