Ki csillapíthatja a kedélyeket Kínában?

Nehezen indult az év a kínai gazdaság számára, bizonytalanságba taszítva ezzel a pénzügyi piacokat. A kínai kormánynak lépnie kell, mielőtt még nem késő.

A kínai értékpapírok az év első hetében 10%-os esést könyveltek el, amely mértéke a sanghaji tőzsdeindex esetében a 17%-ot is megközelítette. Az árzuhanás egyes piacokon olyan mértéket öltött, hogy a tőzsdei kereskedést le kellett állítani. A pánikhangulatot csak tovább fokozták a jüannal és a kínai iparral kapcsolatos hírek. Végül a Kínai Központi Bank arra az elhat��rozásra jutott, hogy ha csak ideiglenesen is, de beavatkozik a gyengülő jüan és az állampapírok értékesítésébe.

Az értékpapírok túlzott kiárusítása és a kedvezőtlen gazdasági hírek erős nyomást gyakoroltak a kínai fizetőeszközre. Emellett a Központi Bank beavatkozása és az értékpapírpiac támogatása olyan ellentmondásos kombináció, amely a befektetőkben jelentős bizonytalanságot, aggodalmat váltott ki. Mindez rányomta bélyegét az egész kínai gazdaságra.

Egyes kormányzati képviselők abban bíznak, hogy a Központi Bank nem fogja tovább védeni a jüant az értékcsökkenési nyomástól, és hagyja tovább gyengülni. Frantisek Kovács, az AKCENTA CZ devizapiaci szakértője azon a véleményen van, hogy az érvek, melyek szerint a gyengébb jüan elősegíti az exportot és támogatja a krízisben lévő gazdaságot részben igazak, ám bizonyos fokig ez csak olaj a tűzre. A kínai gazdaság és a bankszektor átláthatatlan rizikót rejt magában. A kínai kormánynak a kialakult állapot csillapítására kellene összpontosítania, mivel a mostani helyzet sokkal drasztikusabb végkifejletet tartogat magában.

Az AKCENTA CZ piaci elemzője szerint a tapasztalt, nagymértékű kiárusítás után nem várható el, hogy a piaci stabilitás önmagától, rövid időn belül helyreálljon. Az illetékes kínai hatóságoknak és vezetőknek kell vállalniuk a felelősséget. Az intervenció költségesnek ígérkezik, de ha nem avatkoznak be a jelenlegi helyzetbe, akkor a tétlenségük megbosszulja magát a jövőben.

Április 20-án és 21-én rendezik meg az idei Telekom Vivicittá kétnapos futófesztivált Budapesten. A 39. kiírás legnépszerűbb távja ezúttal is a félmaraton, de bármelyik korosztály találhat magának kihívást. Az élményhez pedig a mesterséges intelligencia is igyekszik hozzájárulni.

Az új kiadvány részletes, érdekes és ismeretterjesztő formában mutatja be a Magyarországon jelenleg előforduló, természetvédelmi, horgászati vagy gazdasági szempontból jelentős halfajokat.

Lendületes hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX erősödéséből mind a négy vezető részvény kivette a részét.