Ki csillapíthatja a kedélyeket Kínában?

Nehezen indult az év a kínai gazdaság számára, bizonytalanságba taszítva ezzel a pénzügyi piacokat. A kínai kormánynak lépnie kell, mielőtt még nem késő.

A kínai értékpapírok az év első hetében 10%-os esést könyveltek el, amely mértéke a sanghaji tőzsdeindex esetében a 17%-ot is megközelítette. Az árzuhanás egyes piacokon olyan mértéket öltött, hogy a tőzsdei kereskedést le kellett állítani. A pánikhangulatot csak tovább fokozták a jüannal és a kínai iparral kapcsolatos hírek. Végül a Kínai Központi Bank arra az elhatározásra jutott, hogy ha csak ideiglenesen is, de beavatkozik a gyengülő jüan és az állampapírok értékesítésébe. Az értékpapírok túlzott kiárusítása és a kedvezőtlen gazdasági hírek erős nyomást gyakoroltak a kínai fizetőeszközre. Emellett a Központi Bank beavatkozása és az értékpapírpiac támogatása olyan ellentmondásos kombináció, amely a befektetőkben jelentős bizonytalanságot, aggodalmat váltott ki. Mindez rányomta bélyegét az egész kínai gazdaságra. Egyes kormányzati képviselők abban bíznak, hogy a Központi Bank nem fogja tovább védeni a jüant az értékcsökkenési nyomástól, és hagyja tovább gyengülni. Frantisek Kovács, az AKCENTA CZ devizapiaci szakértője azon a véleményen van, hogy az érvek, melyek szerint a gyengébb jüan elősegíti az exportot és támogatja a krízisben lévő gazdaságot részben igazak, ám bizonyos fokig ez csak olaj a tűzre. A kínai gazdaság és a bankszektor átláthatatlan rizikót rejt magában. A kínai kormánynak a kialakult állapot csillapítására kellene összpontosítania, mivel a mostani helyzet sokkal drasztikusabb végkifejletet tartogat magában. Az AKCENTA CZ piaci elemzője szerint a tapasztalt, nagymértékű kiárusítás után nem várható el, hogy a piaci stabilitás önmagától, rövid időn belül helyreálljon. Az illetékes kínai hatóságoknak és vezetőknek kell vállalniuk a felelősséget. Az intervenció költségesnek ígérkezik, de ha nem avatkoznak be a jelenlegi helyzetbe, akkor a tétlenségük megbosszulja magát a jövőben.

Új stratégiát próbál ki a városi galambokkal szemben az osztrák főváros: ellenőrzött körülmények közé tereli őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt. A beteg madarakat kezelik, hogy javuljon az állomány egészségi állapota.

A kényelmesebb és gyorsabb vásárlás érdekében – mivel a tranzakciók 60 százalékát már bankkártyával végzik az ügyfelek – a BKK jegy- és bérletautomata-hálózatának egy része decembertől készpénzmentessé válik. A készülékek üzemeltetése ennek köszönhetően még kiszámíthatóbb és üzembiztosabb lesz.