Elhunyt Karl Erik Böhn

Vasárnapra virradóra elhunyt Karl Erik Bøhn, a magyar női kézilabda válogatott norvég szövetségi kapitánya. A játékosok és a szurkolók közében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő KEB egy éven keresztül küzdött a leukémiával, de ezt a mérkőzést nem tudta megnyerni…

Játékosként 126 alkalommal ölthette magára a norvég férfi kézilabda válogatott mezét, ezeken a találkozókon 114 gólt szerzett. Edzői pályafutása hasonlóan sikeres volt. A norvég Larvik női csapatával több alkalommal bajnoki címet szerzett, majd 2011-ben kinevezték a magyar női kézilabda válogatott szövetségi kapitányává. Közben 2011-2012-ben a Győri ETO KC női csapatát is irányította, ahol bajnoki címet szerzett, és bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Válogatott szinten a legnagyobb sikere a 2012-es szerbiai Európa-bajnokságon elért bronzérem, amit egy többszöri hosszabbítás során megvívott bronzmérkőzésen szerzett meg a csapat.

2013 februárjában azonban érkezett az első rossz hír: kiderült, hogy szövetségi kapitányunk leukémiás. Hatalmas lelkierővel, a sajtó nyilvánossága előtt küzdött a betegséggel, hogy ezzel is segítse sorstársait, pozitív példát mutatva nekik. A csontvelő-átültetése után úgy tűnt, hogy felépül, mindenki ezt szerette volna: ő is, a játékosok is, a szurkolók is. December 23-án érkezett a következő rossz hír, a betegség kiújult, és gyógyíthatatlan. A kapitány ekkor is próbált pozitívan viszonyulni a dolgokhoz, családjával, barátaival töltötte az ünnepeket, amiről utólag azt mondta, hogy élete legszebb karácsonya volt. És sajnos az utolsó is.

Nem adta fel még ekkor sem a küzdelmet, mert így fogta fel, egy küzdelemnek, és olyan mérkőzésnek, ahol nem ő az esélyes. Sajnos nem tudta felborítani a papírformát, február 2-án reggel, életének 49. évében elhunyt.

Pozitív hozzáállásával, barátságos személyiségével jogosan érdemelte ki az egész magyar sporttársadalom szimpátiáját. Nem csak mi szerettük őt, ő is szerette az országot. A második hazájának tekintette Magyarországot, a 2013-as világbajnokság alatt otthon, a TV előtt ülve magyar mezt viselve követte az eseményeket. Igazi kapitány volt.

Betegsége alatt blogot is vezetett egy rákkal foglalkozó norvég oldalon. Az alábbi linken elérhetőek írásai: http://kreftkamp.no/mitt-siste-bidrag-4 (Az oldal norvég nyelven van.)

Utolsó blogbejegyzésében végső tanácsokkal is ellátta olvasóit, szurkolóit:
„Vigyázz a szeretteidre!”
„Éld az életed!”
„Ne könnyű terhet, hanem erős hátat kérj!”

Nyugodj békében, Karl Erik Bøhn!

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.