Dekarbonizáció a pénzügyekben

A Hitelintézeti Szemle decemberi számának központi témája a környezeti fenntarthatóság, a gazdaság és a pénzügyek zöld átalakulása volt. A kötetben megjelent írások közül három kapcsán a Magyar Közgazdasági Társaság és a Hitelintézeti Szemle panelbeszélgetést szervez – hibrid formában – 2023. január 26-án, csütörtökön 14 órától a Magyar Nemzeti Bank (MNB) budapesti, Krisztina körút 6. szám alatti felügyeleti konferenciaközpontjában.

A rendezvény élőben követhető lesz az MKT YouTube-csatornáján is.

A három kiemelt írás a következő:

  • Kolozsi Pál Péter – Horváth Balázs István – Csutiné Baranyai Judit – Tengely Veronika: Monetáris politika és zöld átmenet
  • Hajnal Gábor – Palicz Alexandr Maxim – Winkler Sándor: Az energetikai minősítés hatása a kínálati lakásárakra és hitelkamatokra
  • Szigel Gábor: A banki hitelportfóliók karbonintenzitása az alacsonyabb jövedelmű országokban – jó alap az összehasonlításra?

A rendezvény kezdetén Virág Barnabás, az MNB alelnöke, a Hitelintézeti Szemle szerkesztőbizottságának elnöke köszönti a résztvevőket, majd a szerzők közül Kolozsi Pál Péter a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, a Neumann János Egyetem MNB Tudásközpont Fenntartható Pénzügyek Központjának egyetemi docense; Winkler Sándor, az MNB osztályvezetője és Szigel Gábor, az OTP Bank Nyrt. vezető tanácsadója tart egy-egy rövid felvezető előadást írásukról. Ezt egy panelbeszélgetés követi a szerzőkkel. A beszélgetést Kandrács Csaba, az MNB alelnöke vezeti.

A rendezvényen a személyes részvétel – a terem befogadóképességére tekintettel – szigorúan előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a hitelintezetiszemle@mnb.hu címen lehet, legkésőbb 2023. január 24-én, kedden 14 óráig. Jelentkezéseket csak a terem kapacitásáig tudnak fogadni a szervezők.


Budapest / Online