EU 2021–2027: Magyarország esélyei és lehetőségei

A Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztálya – a Magyar Urbanisztikai Társasággal és a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben – online konferenciát szervez a 2021–27-es uniós programozási időszak magyarországi tervezéséhez kapcsolódva 2021. április 15-én, csütörtökön 10 órától az MKT YouTube-csatornáján.

A délelőtti blokkban, 10 órától, Pleschinger Gyula MKT-elnök köszöntőjét követően, a Fejlesztéspolitikai Szakosztály elnöke, Baráth Etele moderálásával Magyarország fejlesztéspolitikai elveiről, eredményeiről, az uniós források várható makrogazdasági hatásairól és az Európai Szemeszter folyamat összefüggéseiről beszélgetnek a felkért szakértők. E blokk bevezető előadásait Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára (felkérve) és Rózsa Judit, az Európai Bizottság srtruktuális refomrokért felelős főigazgatóságának igazgatója tartja. A két előadást egy kerekasztal-beszélgetés követi Szepesi Balázs (Mathias Corvinus Collegium), Gál Zoltán (Magyar Regionális Tudományi Társaság), Terták Elemér (Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, MKT), Weinhardt Attila (Portfolió.hu) és Palócz Éva (Kopint-Tárki Zrt., MKT) részvételével, majd felkért hozzászólóként Becsey Zsolt (Károli Gáspár Református Egyetem, MKT Európai Uniós Szakosztály), Edelényi András (EGSZB), Rechnitzer János (Magyar Regionális Tudományi Társaság), valamint Gyenes Zoltán (Európai Bizottság Magyarországi Képviselet) osztja meg gondolatait a hallgatósággal. 

A délutáni blokkban, 14 órától – a Közgazdasági Szemle főszerkesztője és az MKT elnökségi tagja, Halm Tamás moderálásával – a magyar felkészülés és tervezés aktuális állásáról és eredményeiről, az előttünk álló időszak településfejlesztési vonatkozásairól beszélgetnek a felkért szakértők. E panel bevezető előadását Dányi Gábor, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára tartja. A bevezető előadást délután is egy kerekasztal-beszélgetés követi Salamin Géza (Magyar Urbanisztikai Társaság, Budapesti Corvinus Egyetem), Heil Péter (Európai Parlament), Szaló Péter (Belügyminisztérium, Falufejlesztési Társaság) és Esőssy Zsombor (MAPI) részvételével, majd felkért hozzászólóként Lukács András (Levegő Munkacsoport), Szebeni Dávid (Enrawell), Vajda László (MKT Mezőgazdasági Szakosztály) és Boda György (MKT Munkaügyi Szakosztály) osztja meg gondolatait a hallgatósággal.

A konferenciát az érdeklődők a Magyar Közgazdasági Társaság YouTube-csatornáján követhetik élőben, és ugyanitt, kommentben küldhetik el kérdéseiket az előadóknak.


Online