Okos városok, okos otthonok, intelligens gépek

Amióta ember az ember, arra törekszik, hogy megkönnyítse saját életét. Az emberi tudás gyarapításának is az egyik fő célja – így születnek a spekulációk –, hogy feltérképezzük, mi vár ránk a jövőben, és hogyan tudjuk kiszámíthatóvá tenni az életünket. A mintázatok felismerése, ilyen pl. akár az évszakok változása is, fontos a következő lépések meghatározásához: Manapság már egy gombnyomás után láthatjuk, hány fok lesz holnap, ahhoz milyen ruhát ajánl az időjáráselőrejelzés-szolgáltató, és hogy milyen módon jutunk a leggyorsabban az iskolába vagy munkahelyre a különböző közlekedési eszközökkel, ha már gyalogolni esőben nincs kedvünk. A komplex komputerizált modellek egyszerre könnyítik meg és bonyolítják el az életünket, gyakran úgy befolyásolva minket, hogy észre sem vesszük.

Hová tart a lakóhelyünkön és közvetlen környezetünkben, otthonunkban végbemenő technológiai fejlődés, és hogyan tudjuk mi, fiatalok – társadalomtudósok, mérnökök, művészek, építészek, filozófusok, városlakók és falusiak – befolyásolni azt? Új workshopunk során különféle, de egyaránt mesterséges intelligenciát használó mechanizmusokat próbálunk ki, majd a résztvevők ötletei alapján olyan projekteket dolgozunk ki közösen, melyek AI-technológiák bevonásával segítik a mindennapjainkat. Ennek során azonban figyelmet fordítunk a kérdéskör különböző etikai vetületeire is.

A szervezők várnak minden fiatalt, beleértve azokat, akik dolgoztak már AI-vel és azokat is, akik még nem, mindenkit, aki szeret különböző jövőszcenáriókat összehasonlítani, és akit érdekel a mindennapjainkat meghatározó technológiai fejlődés.

Jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: bibliothek-budapest@goethe.de

A workshop magyar nyelven zajlik.

További információk: https://www.facebook.com/events/361915791526709/


Budapest
https://www.facebook.com/events/361915791526709/